Kusama is in 2019 opgericht door Gavin Wood, oprichter van Polkadot en mede oprichter en voormalig CTO van Ethereum. Dr.Gavin Wood heeft Kusama opgericht met als doel het Polkadot ($ DOT) -netwerk te ondersteunen door een parallelle blockchain te bouwen die experimenten en ontwikkeling mogelijk maakt onder zeer realistische omstandigheden. 

Kusama ($ KSM) noemt zichzelf “Polkadots wilde neef”. Kusama is een volledig apart cryptocurrency-project. Het werd gelanceerd om de verschillende elementen van Polkadot in een realistische omgeving te testen. Net als Polkadot is Kusama gebouwd met behulp van Substrate en heeft het zijn eigen native KSM-token. Kusama is in feite een niet-gecontroleerde versie van Polkadot en zal voor onbepaalde tijd blijven bestaan ​​als een testbed voor ontwikkelaars die hun Dapps of blockchains willen testen voordat ze ze op Polkadot lanceren. Met andere woorden, Kusama is een eerste niet-gecertificeerde versie van de Polkadot-code, die onmiddellijk beschikbaar is om de functionaliteit ervan in een echte omgeving te testen, en dus met reële economische waarde. Voor ontwikkelaars is het een testbed voor runtime-updates, on-chain governance en parachains.

Kusama is dus het canary netwerk van Polkadot, wat betekent dat het een experimenteel ontwikkeling protocol is. Het belangrijkste doel is om ontwikkelaars te helpen bij het testen en inzetten van parachains op het Polkadot-project

Kusama Token

Het oorspronkelijke token van Kusama is de KSM, die houders kunnen gebruiken om bijvoorbeeld te staken. Bovendien is het het token dat de meeste mechanismen in het Kusama-netwerk aandrijft. Investeerders die DOT hebben gekocht tijdens Polkadot’s ICO, zijn gekwalificeerd om een ​​gelijkwaardige hoeveelheid KSM te ontvangen op het Kusama-netwerk.

KSM-tokens zijn sinds september 2019 al verhandelbaar op de markt. Tijdens de eerste maanden van hun aanwezigheid op de crypto markten was de waarde gedaald van ongeveer $6 tot minder dan $1. Half juli 2020 heeft KSM de $10 overschreden en is de munt blijven doorstijgen naar een waarde van $ 47,27 op 18 september 2020. 

Conclusie

De groei van de DeFi-ruimte is afhankelijk van de deelname van zowel de ontwikkelaars als de gemeenschap erachter. Projecten die ontwikkelaars in staat stellen nieuwe functies uit te testen voordat ze daadwerkelijk op de mainnets  worden geïmplementeerd zijn belangrijk, vooral als de veiligheid en betrouwbaarheid van een bepaald netwerk op het spel staan.

Een project als Kusama stelt ontwikkelaars en hun gemeenschap in staat om rond het Polkadot-platform te spelen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat elke functie die ze willen inzetten niet alleen wordt gecontroleerd, maar ook realistisch wordt getest.