Bij Bitcoin Meester bieden we ondertussen rond de 200 verschillende munten aan. Hiertussen zitten zowel munten met een hoog volume (bijvoorbeeld Bitcoin) als munten met een lager volume.

Het nadeel van de munten met een laag volume is dat er weinig te koop staat op de beurzen. Bij de munten met een laag volume komt het vaak voor dat er een groot verschil zit tussen de marktwaarde en de verkoopwaarde.
In sommige gevallen is het zelfs zo dit verschil 40% of meer bedraagt.

Hoe zit dat dan precies?

Bitcoin Meester koopt en verkoopt haar munten op verschillende internationale beurzen. Op de beurzen is er een aankoop en een verkoopprijs waarvoor wij deze munten kunnen kopen of verkopen.
Het verschil tussen deze twee noemen we de ‘spread’, deze verschilt per keer.
Dit is meestal minutenwerk, maar kan zelfs secondewerk zijn. Dit verschilt per munt en per moment.

Laten we even kijken hoe het werkt in de praktijk met een fictieve munt.

We kopen deze fictieve munt niet in voor een euro prijs als €0,20 maar voor een bedrag in BTC.
Dit zou dan ongeveer 0.000029 BTC zijn op het moment van schrijven.

Als we deze zelfde munt vervolgens willen verkopen krijgen we hier nog maar 0.000023 BTC voor. Puur kijkend naar de getallen lijkt dit verschil niet direct heel groot, maar als we eens kijken naar het percentage is dit bijna 20 procent verschil. Dit verschil noemen we de spread.

In beurstermen is de spread het verschil tussen de bied en laat.

De biedkoers kan voor de munt bijvoorbeeld op 0.000023 BTC staan, dit is de beste prijs die een koper op dat moment bereid is te betalen voor de munt.

De laatkoers kan op datzelfde moment staan op 0.000029 BTC, wat betekent dat dit de minimale prijs is die iemand wilt hebben voor de munt om bereid zijn deze te verkopen.

Orderboek

In het orderboek zien we een overzicht met bied- en laatkoersen. We zien daarbij de prijzen en het volume dat op een bepaalde munt wordt aangeboden of waarop wordt geboden. Het orderboek verandert continu, hierop reageert de prijs van een munt.

Het probleem met de kleinere munten is echter dat het een heel klein orderboek is. Dit heeft als gevolg dat de prijs per munt kan verschillen.
Zo kan het zijn dat als er 100 munten worden aangekocht, de eerste 30 munten bijvoorbeeld 12 cent zijn, de volgende 30 munten 19 cent, en de daarop volgende 40 opeens 16 cent zijn.
Hierdoor kan het wel eens zijn dat het bedrag dat uiteindelijk is aangekocht niet exact overeenkomt met het bedrag wat op het scherm stond.

In het geval dat een orderboek wordt ‘leeggekocht’ kan dit resulteren in een mega spread. Zo kan het zijn dat de koers op +70% staat op de laat (ask) koers maar dat de biedkoers dit nog niet heeft bijgebeend.
Het kan hierdoor voor komen dat de spread 70% bedraagt.

Om dit te voorkomen raden wij aan om in kleinere stapjes te kopen bij munten met een laag volume, hiermee kom je niet voor verassingen te staan.