Wat is een marketcap of marktkapitalisatie?

Regelmatig wordt er in crypto-gerelateerde artikelen de term ‘marketcap’ of ‘marktkapitalisatie’ gebruikt. Ook wordt er vaak verwezen naar websites zoals coinmarketcap.com die een complete lijst bijhouden van munten op basis van de marketcap. Maar wat betekent dat nou eigenlijk?

Een marketcap is de totale marktwaarde van de totale omloop van de munt. Deze wordt berekend aan de hand van de circulerende voorraad en vermenigvuldigd met de prijs. De prijs van een munt wordt bepaald aan de hand van een gemiddelde van verschillende beurzen beurzen. Elke beurs of broker heeft namelijk net een iets andere prijs, vaak zijn de verschillen binnen een paar procent, maar in sommige gevallen (voornamelijk bij munten met een lage handel) ligt dit wat hoger. Deze gemiddelde prijs wordt vervolgens vermenigvuldigd met de aantal munten in omloop, dit verschilt continu omdat het netwerk van een munt nieuwe munten uitgeeft bij het minen,

Hoe bereken je de marketcap?

Laten we een voorbeeld nemen. Om de marketcap van de Bitcoin te berekenen nemen we de totale voorraad (18,3 miljoen BTC op moment van schrijven) en vermenigvuldigen we dit met de prijs (9414 dollar op moment van schrijven). Hieruit komt dat de totale marketcap van Bitcoin op dit moment $172.276.200.000 bedraagt. Deze formule werkt zo op iedere munt. De volgorde op coinmarketcap verschuift regelmatig omdat munten dalen en stijgen in waarde. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de top 10 vandaag en die van een jaar geleden zie je al snel dat er veel verschillen te vinden zijn.

Top 10 coins

Coinmarketcap baseert de top 10 coins op basis van de marketcap van de munten. Bitcoin heeft hiervan de grootste, hoewel deze in het verleden bijna is ingehaald door Ethereum tijdens de bullrun in 2017.
De top 10 die wisselt regelmatig, vooral onderin waar nieuwkomers zoals Cardano, EOS of Stellar elkaar regelmatig afwisselen.
Omdat deze munten vrij nieuw zijn en veelal gebruikt worden om mee te handelen in plaats van te “HODL’en” wisselt dit regelmatig. Er zijn slechts 2 munten die de top 10 spot hebben weten te behouden vanaf het begin, dat zijn Bitcoin en Litecoin!