Wat zijn toch die fees bij cryptocurrency exchanges?

Als je ooit cryptocurrencies hebt aangeschaft dan ken je het waarschijnlijk wel, de fees bij cryptocurrency exchanges en brokers.
De eerste keer dat je bitcoin koopt voor €100,- en deze verstuurd hebt naar een andere wallet kom je erachter dat de waarde nog maar €95,- bedraagt. Waar is de rest gebleven?
Wanneer je crypto via een exchange koopt of verkoopt betaal je een transactie fee, dit zijn kosten die je betaalt aan een beurs waarop je de munten kan kopen. Daarbij komt ook nog een miner fee kijken, wanneer je munten verstuurt over de blockchain wordt er een bedrag afgehaald door de miners die de transactie verwerken.

Waarom betaal je fees bij cryptocurrency exchanges?

Let op! het is handig om eerst dit artikel door te lezen en te begrijpen alvorens verder te lezen.

In de beginfase van de Bitcoin waren er weinig gebruikers, omdat er toen dus nog niet veel volume was werden transacties kosteloos uitgevoerd. De block reward was destijds nog vrij hoog in het aantal BTC, miners werden beloond voor hun contributie aan het netwerk in de vorm van nieuwe bitcoin. Maar doordat iedere 4 jaar een halving plaatsvind, oftewel, het halveren van de block reward, daalt de winst voor de miners.
Dit zorgt ervoor dat de beloning die miners ontvangen steeds belangrijker wordt. Om deze reden moet er een fee betaald worden aan de miners, dit zorgt ervoor dat minders op een eerlijke manier blijven handelen. De beurs waar je de munten aankoopt maakt uiteraard ook kosten, zo zitten er supportmedewerkers, programmeurs en zijn er flinke kosten om een dergelijk platform online te houden. Hier moet uiteraard voor worden betaald. Bij Bitcoin Meester bedraagt de fee standaard 2% op het kopen of verkopen van een munt. Echter is hier korting op te verdienen bij grotere bedragen, zo is het bij 100-1000 euro nog slechts 1,5% en dit kan oplopen tot 0,25%. Het moet natuurlijk wel winstgevend blijven.

Competitie van de miners

Er moeten steeds meer transacties worden goedgekeurd door miners en dit zorgt ervoor dat er een competitie bestaat omdat er beperkte ruimte beschikbaar is in de ruimte van de blocks. Het huidige netwerk kan ongeveer 7 transacties per seconde verwerken.
Met een steeds drukker netwerk heeft dit als gevolg dat er een opstopping ontstaat wanneer er een blok vol raakt.
Dit heeft als gevolg dat miners de voorkeur geven aan transacties met een hogere fee omdat ze hier meer op verdienen.
De gebruiker bepaald hierin zelf hoeveel die bereid is om te betalen aan transactiekosten.
Als jij als gebruiker een te lage fee in meegeeft is er een grote kans dat het lang duurt tot jouw transactie verwerkt is.

De fee bepalen van een blockchain transactie

De fee wordt berekend aan de hand van de hoeveelheid transacties die door de miners verwerkt moeten worden.
De koers van cryptomunten is over het algemeen nogal wisselvallig.
Op sommige dagen stijgt of daalt de koers tientallen procenten, afhankelijk van welke coin u bezit.
Om hier rekening mee te houden in uw transactie is het aan te raden om een dynamische fee mee te geven.
De meeste wallets hebben een eigen aangeraden crypto fee welke aangeeft hoeveel er meegestuurd dient te worden.