De Turkse lira staat op een historisch dieptepunt. De waarde van de nationale munt van Turkije daalde in november met 30%. Hierdoor is alles aanzienlijk duurder geworden voor Turkse huishoudens. De daling van de Turkse lira wordt door partijen zoals The Wall Street Journal toegewezen aan het ‘onconventioneel economisch beleid’ dat wordt gevoerd door de Turkse regering. 

In september verklaarde president Recep Erdogan de oorlog aan bitcoin, met als doel een start te maken voor de implementatie van de digitale lira. Michael Saylor van MicroStrategy adviseerde de lokale bevolking destijds om hun Turkse lira’s om te zetten in bitcoin om zichzelf te behoeden voor een eventuele financiële crisis binnen het land. Sinds de oproep van Saylor is Bitcoin met ruim 40% gestegen terwijl de Turkse lira in een steeds dieper dal lijkt te raken. 

De COVID-19-pandemie en het beleid dat sommige regeringen voerden, zijn de hoofdoorzaken voor een stijgende inflatie. Door het massaal printen van de Amerikaanse dollar is de inflatie in de Verenigde Staten bijvoorbeeld gestegen tot bijna 6%. Toch is de situatie in Turkije vele malen erger.

Line graph showing the steady decline in value of the Turkish lira

Turkije en Bitcoin

In april 2021 verbood de overheid van Turkije investeerders in cryptocurrency hun bezit te gebruiken voor betalingen. De boodschap had alleen niet het gewenste effect. In plaats van de bevolking uit de buurt te houden van cryptocurrencies stegen de Bitcoin Google-zoekopdrachten in het land naar een recordhoogte.

In september opende president Erdogan opnieuw de aanval op de crypto-industrie.  “We zijn in oorlog tegen Bitcoin”, zei hij destijds. “Want we gaan verder met ons eigen geld, dat is onze identiteit.” Ook na de tweede aanval steeg de interesse juist in Bitcoin en andere cryptovaluta. Direct hierna zakte de Turkse lira weer verder in elkaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar.  

Waarom Bitcoin een oplossing kan bieden

Net als goud is Bitcoin niet gebonden aan een bepaalde valuta of economie. Het wordt ook niet gecontroleerd door een kleine groep bedrijven of belanghebbenden, in het geval van Turkije de president. Bitcoin is een internationale activaklasse die de wereldwijde vraag weerspiegelt.

In tijden van hoge inflatie moeten beleggers meer risico nemen om de daling van hun waarde te compenseren. Bitcoin zou een van de betere opties kunnen zijn buiten aandelen, omdat het veel van de risico’s van de aandelenmarkt omzeilt. Maar een van de beste redenen waarom Bitcoin een betere hedge tegen inflatie is dan bijvoorbeeld aandelen of goud, is vanwege het vaste maximale aanbod van 21 miljoen Bitcoin. Het ijzersterke vaste aanbod betekent dat er na de 21 miljoenste bitcoin geen nieuwe munten in omloop komen, en dus er is geen risico op inflatie. Daarentegen kan een land als Turkije of de VS de geldhoeveelheid gewoon vergroten door uitgaven te doen en staatsobligaties te kopen om de rente te verlagen, de koopkracht van een dollar te verminderen en zo dus inflatie veroorzaken.