JPMorgan heeft een rapport gepubliceerd genaamd “Unlocking $120 billion Value in Cross-Border Payments” waarin staat beschreven dat central bank digital currencies (CBDC’s) bedrijven wereldwijd zo’n $100 miljard kunnen besparen. 

Het rapport beschouwt een netwerk van meerdere digitale valuta’s van centrale banken in de ASEAN-regio. Een samenhangend netwerk voor CBDC’s zou bedrijven meer dan $100 miljard per jaar aan transactiekosten kunnen besparen wanneer het gaat om grensoverschrijdende betalingen.

Wereldwijde bedrijven verplaatsen jaarlijks bijna $23,5 biljoen tussen landen, wat overeenkomt met ongeveer 25% van het mondiale BBP. Om dergelijke bedragen te verplaatsen moeten deze bedrijven vertrouwen op grensoverschrijdende betalingen. Deze processen zijn niet optimaal en brengen hoge kosten, lage snelheid en lage transparantie met zich mee. Dit resulteert in aanzienlijke transactiekosten van $120 miljard per jaar, maar brengt bovendien extra kosten van valutaconversie, opgesloten liquiditeit en uitgestelde afwikkelingen met zich mee. 

“Het argument voor CBDC’s om pijnpunten bij grensoverschrijdende betalingen aan te pakken is zeer overtuigend”, zei Oliver Wyman-partner Jason Ekberg in een verklaring. 

Gesprekken over CBDC’s worden aangedreven door de opmars van cryptocurrency en blockchain-technologie, en kunnen gaan over de uitgifte van winkels of over het soort groot handelstransacties waarop dit rapport is gericht.

Het rapport gebruikt de ASEAN-regio en haar corridors als voorbeeld, bestaande uit Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, de Filippijnen, Singapore, Thailand en Vietnam, die actief is in een diverse reeks van 10 valuta’s en 7% van de wereldwijde grensoverschrijdende handel.

JPMorgan en Oliver Wyman stellen een model voor voor de ideale mCBDC dat rekening houdt met het proces van het minten en inwisselen van CBDC’s tot FX-conversie en afwikkeling. Het rapport noemt ook nieuwe kansen voor spelers in de bankwereld die mogelijk worden verstoord door een grootschalige uitrol van CBDC.