Crypto domeinnamen maken het onder andere mogelijk om op een eenvoudigere manier crypto te ontvangen, door deze te koppelen aan je wallets. Waar kan je terecht voor een persoonlijke blockchain domeinnaam, hoe werken ze en waar kan een blockchain domein nog meer voor worden gebruikt?
Iedereen kent domeinnamen inmiddels uit het dagelijks gebruik van het internet. Bij het invoeren van de domeinnaam http://www.ethereum.org in een browser, legt het apparaat contact met een Internet Protocol-adres (IP-adres), waarna de website op het scherm verschijnt. Het zou nogal onhandig zijn om in plaats van http://www.ethereum.org het hele IP-adres in te moeten typen om op de webpagina terecht te komen. Een IP-adres kan er uitzien als 172.16.254.1, of bestaat uit een nog langere reeks tekens. De techniek die achterhaalt welk IP-adres er bij een domein hoort, heet Domain Name System (DNS).
Adresnamen verpakt als Non-Fungible Tokens (NFTs)
Blockchain domeinnamen werken met een vergelijkbaar systeem als internet domeinnamen. Het zijn adresnamen, verpakt als NFTs, die met behulp van smart contracts kunnen worden gekoppeld aan bijvoorbeeld crypto wallets. Dat is bijzonder handig voor het ontvangen van crypto! Dit werkt bijvoorbeeld als volgt:
De eigenaar van de domeinnaam raketje.crypto verzoekt iemand om 0,2 Ether naar zijn wallet te versturen. In plaats van het originele wallet-adres, dat eruit zou kunnen zien als 0xb794f5ea0ba39493ce839613fffba74779579268, voldoet het doorgeven van de naam raketje.crypto. De eigenaar heeft deze domeinnaam gekoppeld aan zijn Ethereum wallet. De zender voert raketje.crypto in als adres van de ontvanger en stuurt vervolgens de transactie over het juiste netwerk. Met behulp van een smart contract wordt het wallet-adres achter de domeinnaam achterhaald en komt de betaling op de juiste plek terecht.
De eigenaar van een domeinnaam kan desgewenst persoonlijke informatie toevoegen aan een formulier dat hangt aan het crypto domein. Dit kunnen email-adressen, social media accounts, een biografie of links naar websites zijn. Blockchain domeinnamen kunnen ook leiden naar een eigen pagina op Web 3, het decentrale zusje van het huidige internet. Dit zijn pagina’s op de blockchain waarop informatie kan worden geplaatst en waarop decentrale apps kunnen draaien. De websites van de toekomst, zeg maar.
Is het versturen van crypto met behulp van een domeinnaam even eenvoudig als het verzenden van een email?
Ja, en nee, nog niet. Het versturen van transacties wordt inderdaad een stuk eenvoudiger. Een crypto domeinnaam versimpelt de communicatie en geeft een herkenbare naam aan een gebruiker en diens wallets of dApps (decentrale, autonoom draaiende software applicaties op de blockchain).
Het doorgeven van een eenvoudige domeinnaam vermindert de kans op het maken van fouten: onze ogen zijn niet bepaald geschikt voor het reproduceren van de lange reeksen alfanumerieke tekens waaruit wallet-adressen bestaan. Voor de adoptie van crypto in algemene zin is dat een stap in de goede richting.
Het is echter nog niet zover dat alle cryptovaluta op deze manier kan worden verstuurd. En nog lang niet alle cryptowallets, beurzen en andere decentrale apps faciliteren het gebruik van crypto domeinnamen, hoewel het aantal met de dag toeneemt.
Populaire handel
NFT’s zijn niet-inwisselbaar omdat iedere NFT uniek is. Maar ze zijn wel verhandelbaar. Naar voorbeeld van de handel in internet domeinnamen, worden blockchain domeinnamen fanatiek aangekocht door handelaren die denken dat ze deze later weer met winst kunnen doorverkopen.
Momenteel zijn met name domeinnamen die eindigen op .eth nogal in trek. Een bezoekje aan OpenSea, de grootste NFT-marktplaats op de Ethereum blockchain, laat zien dat er momenteel ruim twee miljoen verschillende .eth domeinnamen worden aangeboden. OpenSea gebruiker Patok gokt bijvoorbeeld op fast food, big tech en het bankwezen. Hij is de eigenaar van mcdonalds.eth, huawei.eth, usbank.eth en heeft zelfs google.eth bemachtigd. Het is zichtbaar dat deze persoon drie jaar geleden 52,9 Ether voor het google.eth domein over heeft gehad. mcdonalds.eth heeft hij zelf gemint, en daarvoor nauwelijks kosten gemaakt. Voor domeinnamen geldt: hoe korter ze zijn, hoe hoger de waarde.
De twee bekendste aanbieders van crypto domeinnamen zijn Unstoppable Domains en Ethereum Name Service (ENS). Hieronder volgt een korte beschrijving van beide protocollen.

Ethereum Name Service (ENS)
Ethereum Name Service geeft domeinnamen uit die gekoppeld kunnen worden aan adressen op het Ethereum-netwerk (ERC-20). ENS is een Decentralized Autonomous Organization (DAO). Beslissingen over het platform worden gemaakt door de bezitters van de ENS-token, welke dient als governance token.
Domeinnamen die via ENS worden geclaimd verlopen na bepaalde tijd weer. Bij de aankoop is het alvast goed om deze vervaldatum te noteren, zodat deze niet onbedoeld in handen van anderen valt. Het recht op de NFT kan dus worden vastgelegd voor een bepaald aantal jaren. Daar is geen maximum aan verbonden. ENS wordt ondersteund door een groot en groeiend aantal wallets, dApps en decentrale websites.
Wat kost een ENS domeinnaam?
Hoe korter de domeinnaam, hoe duurder deze is, omdat er minder mogelijkheden (combinaties van letters en cijfers) bestaan. In onderstaande afbeelding is te zien dat het claimen van raketje.eth 0,003 Ether kost per jaar. Daar bovenop komen nog gasfees voor het gebruik van het Ethereum netwerk.

Overige bijzonderheden
- Het is mogelijk om emoticons in ENS domeinnamen te verwerken.
- ENS staat de aanmaak toe van subdomeinen, zoals bijvoorbeeld lancering.raketje.crypto.
- ENS wordt ondersteund door een aantal invloedrijke grote partijen, waaronder de Ethereum Foundation, Chainlink, Binance X en Protocol Labs.
- Er hangt een zekere status samen met het bezitten van een .eth domeinnaam, blijkt uit de vele Twitteraars die dit als hun gebruikersnaam instellen. Veel bekende artiesten en commerciële merken zoals Puma en Nike, eigenen zich alvast relevante .eth adressen toe.


Unstoppable Domains
Bij het claimen van domeinnamen via Unstoppable Domains bestaat de keuze uit meerdere extensies, zoals:
.crypto
.dao
.bitcoin
.x
.wallet
.nft
Eenmaal geclaimd blijf je de rechten behouden, er is geen termijn aan verbonden. Dus alleen door de verkoop van de NFT verandert deze van eigenaar, het contract verloopt nooit.
Unstoppable Domains is niet decentraal, maar een bedrijf met winstoogmerk. Dit blijkt onder andere uit het feit dat de onderneming namen van celebrities en bekende merken ‘reserveert’. Er bestaat momenteel geen eigen governance token.
Wat kost een Unstoppable Domainnaam?
Domeinnamen zijn hier te koop vanaf 10 dollar. De kosten lopen op naarmate het aantal karakters afneemt. Ook populaire namen zijn duurder dan onbetekenende combinaties van tekens. En dan is er nog een verschil in kosten: raketje.blockchain kost 20 dollar, raketje.nft kost het dubbele.
Overige bijzonderheden
- Unstoppable Domains ondersteunt naast Ethereum ook de Polygon blockchain. Sommigen geven de voorkeur aan dit netwerk in verband met lage gasfees voor transacties. Bij het uitkiezen van het netwerk waarop de domeinnaam gaat functioneren is het van belang goed na te gaan of dit netwerk ook wordt ondersteund door de wallets, coins en dApps die je wilt gaan gebruiken voor de interactie.
- Eenmaal in het bezit van een Unstoppable domeinnaam is het is gemakkelijk om een decentrale website aan te maken met het InterPlanetary File System (IPFS).
