Een Japanse wetgever heeft publiekelijk opgeroepen tot een snelle ontwikkeling van de digitale versie van de nationale valuta van Japan, namelijk de Japanse yen.

Kozo Yamamoto, het hoofd van de onderzoekscommissie voor bank- en financiële systemen van de Japanse overheid zei vandaag dat Japan binnen twee tot drie jaar een eigen digitale valuta moet ontwikkelen.

Yamamoto zei dat de plannen voor de centrale valuta van de centrale bank moeten worden opgenomen in de beleidsrichtlijnen van de bank (CBDC) voor het midden van het jaar.
Omringende landen zoals China zijn al druk bezig met het ontwikkelen van een eigen CBDC, daarom zei hij dat de ontwikkeling van de Digitale Yen snel moest zijn:

“Hoe eerder hoe beter. We zullen voorstellen opstellen die in de beleidsrichtlijnen van de overheid worden opgenomen en hopelijk binnen twee tot drie jaar mogelijk maken. […] Als elk land erin slaagt om geldstromen te beheersen met hun eigen (digitale) valuta, kan dat een grote schommeling in tijden van crisis voorkomen en hun eigen economie stabiliseren. “

De opmerkingen van Yamamoto volgen die van de voormalige minister van economie en regerend partijlid Akira Amari, die zei dat hij een CBDC wil uitgeven om de aankomende Chinese yuan van China tegen te gaan. Yamamoto gaf toe dat, hoewel de verspreiding van CBDC’s de machtspositie van de dollar kan ondermijnen, het ook opkomende markten kan stabiliseren.

Japanse drang naar onderzoek naar digitale valuta

Japanse wetgevers hebben onlangs hun regering opgeroepen om dit jaar aan te dringen op digitale valuta op de agenda van de G7, een jaarlijkse samenkomst van verschillende wereldleiders. Bovendien heeft de plaatsvervangend gouverneur van de Bank of Japan eind januari gezegd dat de instelling klaar moet zijn om een ​​CBDC uit te geven indien de publieke vraag in reactie op technische ontwikkelingen stijgt.

Ondertussen voltooide de centrale bank van China onlangs het ontwerp van de bovenste laag en het gezamenlijk testen van de digitale yuan.