De hype rondom de zogeheten Non-Fungible-Tokens (NFT’s) lijkt maar niet op te houden. Ook afgelopen weken zijn er meerdere noemenswaardige events geweest waarbij onder andere veilingshuis Sotheby’s een NFT heeft geveild, een van de populairste youtube video’s “Charlie bit my finger” van het platform werd gehaald om te kunnen worden verkocht als NFT en nog veel meer. 

Deze unieke tokens maken furore met enorme verkopen van grafisch ontwerpers, video’s, opnames van concerten en objecten van beeldend kunstenaars. Zo is kunstenaar Beeple verantwoordelijk voor een van de meest populaire voorbeelden. Zijn NFT genaamd “Everydays – The First 5000 Days” werd geveild voor ongeveer $ 69 miljoen, tot op heden nog steeds een record.

NFT’s zijn enorm populair, maar het onderwerp gaat veel dieper dan alleen de krantenkoppen. Het daadwerkelijk begrijpen van NFT’s is de volgende stap. Er zijn een aantal belangrijke onderdelen om naar te kijken en op die manier misvattingen te voorkomen.

Wat is een NFT?

We hebben in een ander artikel al uitgebreid omschreven wat een NFT is, toch leggen we het hieronder nog even kort uit. Een NFT is een token op de blockchain die iets unieks en verzamelbaars vertegenwoordigt, bijvoorbeeld een schilderij. Er kan veel vraag naar de NFT zijn omdat deze is gemaakt door een beroemde artiest of gecomponeerd door een grote muzikant. Het token kan ook nuttig zijn in een spel of een verzameling willen voltooien.

Zo is het voorbeeld van NBA Top Shot, een digitaal basketbalkaartspel om objecten te verzamelen. De NFT’s werken hierin net als fysieke ruilkaarten, maar hun authenticiteit wordt gegarandeerd door blockchain-technologie. Sommige kaarten zijn zeldzamer dan andere, en elk heeft een andere waarde. Een NFT is dus niet vervangbaar en kan op die manier niet worden vervalst of gekopieerd. 

Maar wat kan je dan doen met een NFT?

NFT’s zijn er in alle soorten, maten en zelfs gebruiksscenario’s. De verzamelbare digitale kunst NFT’s zijn vrij beperkt in wat je ermee kunt doen. Je bent een bezitter of je bent het niet. Je kunt de NFT’s natuurlijk ruilen, maar een NFT van een foto verschilt niet veel van een gewone afdruk in termen van bruikbaarheid. Het is dus eigenlijk puur een verzamelobject.

Hoe wordt de waarde van een NFT bepaald?

Bepalen hoeveel een NFT waard is hangt af van wat het vertegenwoordigt. Als het op crypto-kunst aankomt lijkt het behoorlijk op elk ander soort kunst. Het is daarin belangrijk wie de maker is, de artistieke waarde en hoe gewild het stuk is ten opzichte van andere objecten.

Als een NFT deel uitmaakt van een beperkte oplage of serie zijn specifieke nummers vaak waardevoller dan andere. Zo zal de eerste uit een reeks van 100 meer waarde hebben dan nummer 43. De waarde en zeldzaamheid zijn afhankelijk van een combinatie van factoren, zoals de hierboven genoemde. 

Voor game-gebaseerde NFT’s kunnen er financiële voordelen zijn van specifieke NFT-items of wezens. Als ze je $ 100 extra aan beloningen geven, dan is het minstens $ 100 waard zonder rekening te houden met de artistieke waarde ervan.

Wel goed lezen he martijn.

Hoe verifieer je de authenticiteit van een NFT?

Het bezitten van een NFT heeft als voornaamste voordeel dat er maar 1 van is. Het is niet na te maken. Maar hoe controleer je die authenticiteit dan? De maker van een NFT zou u een ID moeten geven die u kunt controleren. Het meeste van het werk omvat het kijken naar uw NFT op een blockchain explorer. Belangrijke informatie hierbij is de aanmaakdatum van de NFT en het portefeuilleadres dat de NFT heeft geslagen. U kunt ook de transactiegeschiedenis-ID gebruiken om te zien of uw NFT overeenkomt. Deze methode is beter dan alleen de afbeelding of het bestand controleren dat aan uw verzamelobject is gekoppeld. Wanneer u dus de token-ID, het tokencontract en het portefeuilleadres ter validatie heeft ontvangen van de verkoper kunt u eenvoudig uw bezit aantonen.

Hoe kan ik NFT’s kopen?

NFT’s worden verkocht via handelsplaatsen. NFT-marktplaatsen hebben een verscheidenheid aan niet-vervangbare tokens te koop, van zowel beroemde artiesten als amateurs. Enkele van de grootste NFT marktplaatsen zijn OpenSea voor op Ethereum gebaseerde NFT’s en Treasureland of BakerySwap voor de Binance Smart Chain. 

Het aantal marktplaatsen blijft groeien en sommige zijn meer gespecialiseerd dan andere.. Je kunt NFT’s ook vinden door blockchain-games te spelen of deel te nemen aan decentralized finance (DeFi) -projecten. De grotere veilingen zoals de stukken van Banksy en Beeple worden doorgaans verzorgd door de grotere veilingshuizen zoals Christies en Sotheby’s.

Conclusie

NFT’s zijn een relatief nieuwe hype in cryptoland. Hierdoor komen er voortdurend nieuwe use-cases en ontwikkelingen bij. Voordat u geld in deze tokens gaat investeren zou u ervoor moeten zorgen dat u precies weet waar u aan begint en hoe u ze kunt gebruiken.