Het kunnen opzoeken van informatie over een transactie kan handig zijn, bijvoorbeeld als een transactie langer duurt dan u gewend bent. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat een transactie niet goed is verwerkt. In dat geval kunt u precies zien wat er aan de hand is. Aan de hand van een wallet adres kunt u een transactie op het netwerk opzoeken. Bij de meeste netwerken zijn de volgende gegevens zichtbaar: het wallet adres van de verzender en de ontvanger, de hoeveelheid van een coin die u verstuurt, het moment van versturen, de transactiekosten en de status van de transactie. Alleen bij (semi) privacy coins zijn de meeste gegevens niet inzichtelijk, omdat deze transacties privé zijn.

Hoe ziet een pagina met informatie over een transactie eruit?

Hieronder ziet u een pagina met informatie van een transactie over het Bitcoin netwerk. Met het wallet adres kunt u een transactie opzoeken. Als u het wallet adres invult ziet u alle transacties die van en naar dit wallet adres zijn gestuurd. Elke transactie heeft een eigen Transaction Hash (ook wel transactie-id genoemd). Een Transaction Hash is een unieke reeks cijfers en getallen die wordt gegeven aan elke transactie die wordt geverifieerd en aan de blockchain wordt toegevoegd. Aan de hand van deze Transaction Hash kunt u direct de transactie erbij pakken.

Bron: Blockchair.com

Op onderstaande afbeelding zijn gegevens zichtbaar van een transactie op het Ethereum netwerk. Veel gegevens zijn hetzelfde als bij het Bitcoin voorbeeld, het wordt alleen anders weergegeven.

Bron: Etherscan.io

Snelheid van een transactie

De snelheid van een transactie is afhankelijk van de snelheid van het netwerk en het bedrag dat is betaald voor het uitvoeren van de transactie. Vaak geldt de regel hoe meer er betaald wordt voor een transactie hoe sneller de transactie wordt uitgevoerd. Een transactie heeft een bepaald aantal bevestigingen nodig voor dat deze goedgekeurd kan worden. Een bevestiging betekent dat er een overeenstemming is over het netwerk. Het aantal bevestigingen is per netwerk verschillend. Bij het Bitcoin voorbeeld kunt u duidelijk zien hoeveel bevestigingen er zijn. Bij het Ethereum voorbeeld kunt u het aantal bevestigingen zien achter het woord “Block:”.