Onder de verschillende activa klassen heeft Bitcoin een van de meest volatiele handelsgeschiedenissen. De eerste noemenswaardige prijsstijging van de cryptocurrency vond plaats in 2010 toen de waarde van een bitcoin steeg van slechts een fractie van een cent naar $0,09. De cryptocurrency heeft verschillende rally’s en crashes ondergaan sinds het ontstaan. In dit artikel blikken we terug op de pieken en dalen uit het verleden.

Eerste hoogtepunt

Eind 2013 bereikte Bitcoin het eerste echte hoogtepunt toen de munt een hoogte bereikte van 1.200 dollar (zie onderstaande afbeelding). De stijging destijds was met name te danken aan het advies van het ministerie van Justitie in de Verenigde Staten. Het ministerie adviseert een Senaatscommissie om van Bitcoin een legitiem financieel instrument te maken.

Na dit hoogtepunt eind 2013 is de koers voor een langere tijd gedaald. Pas begin 2015 werd het tijdelijke dieptepunt bereikt op ongeveer 150 dollar. Bitcoin was toen voor de meeste mensen nog een onbekend fenomeen.

Bron: tradingview

Tweede hoogtepunt

Eind 2017 bereikte Bitcoin zijn tweede hoogtepunt. De prijs bereikte een hoogte van net geen 20.000 dollar (zie onderstaande afbeelding). Dit zorgde voor meer aandacht wereldwijd. Vanaf het dieptepunt in 2015 was dit een stijging van meer dan 13.000%. De media schreef uitgebreid over de “prijsexplosie” van Bitcoin.

Na dit nieuwe hoogtepunt maakte de koers een flinke daling naar ongeveer 3.000 dollar eind 2018. Dit kwam mede doordat alle bellegingsmarkten flink in waarde daalden.

Bron: tradingview

Derde hoogtepunt

Na een periode van relatieve rust krabbelde de koers eind 2018 langzaam weer overeind. Dit resulteerde in een All Time High eind 2021 (zie onderstaande afbeelding). De prijs steeg met een factor x20 ten opzichte van het dieptepunt eind 2018. Bitcoin wist een nieuw hoogtepunt neer te zetten van bijna 70.000 dollar.

Sinds het hoogtepunt eind 2021 is de prijs van Bitcoin weer langzaam gaan dalen. Als we naar het verleden kijken is het maar de vraag voor hoe lang dit zal zijn. Zal het verleden zich herhalen en komt er in de toekomst een nieuwe All Time High voor Bitcoin? De tijd zal het ons leren.

Bron: tradingview

In dit artikel hebben we kunnen lezen dat de prijs van Bitcoin nooit 1 kant op beweegt, langere periodes van stijging wisselen elkaar af met langere periodes van daling, maar hebben we kunnen zien dat de trend op grote schaal stijgend is.

De prijs van Bitcoin is op voorhand niet te voorspellen, maar als Bitcoin deze stijgende trend voort weet te zetten ligt er nog een mooie toekomst te wachten voor de prijsontwikkeling van Bitcoin.