Het vierde kwartaal van 2021. Het lijkt een eeuwigheid, maar het is nog maar een jaar geleden dat Bitcoin en vele altcoins hun all time highs verbraken. Sommige coins werden zelfs gezien als mogelijke Ethereum-killers. Met voordelen op het gebied van energieverbruik, schaalbaarheid en transactiekosten zou één van deze ecosystemen weleens kunnen zorgen voor een massaal vertrek van gebruikers uit Ethereum. Dat gebeurde niet, maar de competitie staat niet stil. Hoe staan de zaken?

Dat de koersen van altcoins tijdens een bearmarkt hard kunnen dalen is een bekend gegeven binnen crypto. De prijs van Ethereum (ETH), de grootste altcoin, staat nu (4-11-2022) zo’n 68% lager ten opzichte van de piek in 2021. Ethereum is na Bitcoin de grootste cryptomunt met een marktkapitalisatie van ongeveer 185 miljard dollar.

Ethereum is, net als de hieronder genoemde blockchains, een layer-1 blockchain. Dit vormt het fundament voor allerlei toepassingen die daarop kunnen werken met behulp van smart contracts. De verschillende lagen en digitale apps (dApps) vormen samen een ecosysteem voor de gebruikers.

1. Cardano (ADA)

All time high 2021: $3.09
Yearly low 2022: $0.33
Daling ten opzichte van ATH: -86.9%
Rank (marktkapitalisatie): #9

Cardano is een van de meest milieuvriendelijke alternatieven voor Ethereum. Maar sinds Ethereum is overgestapt op een consensus model waarbij geen mining meer nodig is (Proof-of-Stake), is dat minder relevant geworden.

De blockchain van Cardano is een veilige en solide Old Generation (OG) speler in de markt, maar het ecosysteem ontwikkelt zich niet erg snel. De koers van ADA heeft ondanks het succesvolle verloop van de Vasil hardfork van dit jaar nauwelijks een opleving gezien. De upgrades die samenhangen met Vasil verbeteren de netwerkcapaciteit van Cardano en de programmeertaal waarmee dApps kunnen worden ontwikkeld.

Cardano in detail: Coin of the Week: Cardano (ADA)

2. Solana (SOL)

All time high 2021: $259.96
Yearly low 2022: $25,92
Daling ten opzichte van ATH: -87.6%
Rank (marktkapitalisatie): #10

Solana is geliefd bij ontwikkelaars en wint aan populariteit als blockchain voor de uitgifte van Non-Fungible Tokens (NFTs). De blockchain werkt erg snel en de kosten voor de transacties op het netwerk zijn laag. Met innovatieve projecten zoals Solana Mobile speelt Solana in op de mobiele markt: in 2023 lanceert Solana een eigen smartphone die is ontwikkeld voor DeFi gebruikers.

Solana heeft wel regelmatig te kampen met storingen en hacks waardoor het netwerk soms urenlang offline is. Solana heeft op het gebied van veiligheid en stabiliteit dus nog wel wat stappen te maken. De koers van Solana is met bijna 88% teruggevallen sinds de all time high in 2021.

Dit artikel gaat uitgebreid in op de techniek achter Solana: Coin of the Week: Solana (SOL)

3. Binance Chain (BNB)

All time high 2021: $686.31
Yearly low 2022: $183,40
Daling ten opzichte van ATH: -49.5%
Rank (marktkapitalisatie): #4

Binance laat zich van een sterke kant zien dit jaar. De koers van BNB is minder hard gedaald dan die van Ethereum, deze is ongeveer gehalveerd sinds de all time high. Het periodiek vernietigen (burnen) van BNB heeft ongetwijfeld een positieve invloed op de koers. BNB Chain is daarnaast een gewild platform voor dApps. Deze zijn momenteel goed voor een gezamenlijke waarde van 6,2 miljard dollar. (Ter referentie: de gezamenlijke waarde op Ethereum is op dit moment 32,5 miljard.) BNB is dus (nog) geen Ethereum-killer. Het 24-uursvolume van Ethereum ligt aanzienlijk hoger dan dat van BNB. Om Ethereum van de troon te stoten zou de marktkapitalisatie van BNB zich nog moeten vermenigvuldigen met een factor 3,5. Op het hoogtepunt van de bullrun in 2021 was deze verhouding ongeveer 1 : 5 (BNB bereikte een marktkapitalisatie van $110 miljard tegen ETH $552 miljard).

DeFiLama
Bron: DefiLlama Deze grafiek geeft de totale waarde aan die in DeFi protocollen zit (TVL),
$55,58 miljard op 4-11-2022
DeFiLama
Bron: DefiLlama Aandeel per blockchain in de Total Value Locked (TVL)

Changpeng Zhao (CZ), de CEO van Binance, is een ijzersterke onderhandelaar en gaat gesprekken met regelgevende instanties niet uit de weg. Hij ziet overal mogelijkheden. Binance heeft onlangs nog een half miljard dollar in Twitter geïnvesteerd.

Een ander nieuwtje is de samenwerking met Kazachstan, dat al in vergevorderd stadium is met het ontwikkelen van een digitale staatsmunt (CBDC). Het Binance ecosysteem zou als basis worden gebruikt voor het uitrollen van de digitale munt. De bevolking van Kazachstan telt 19 miljoen inwoners en staat bekend als een autoritair geregeerd land. (Bron: BNB Chain wordt basis voor digitale staatsmunt van Kazachstan)

Lees meer over het Binance ecosysteem:Wat is BNB?

4. Avalanche (AVAX)

All time high 2021: $144.96
Yearly low 2022: $13,72
Daling ten opzichte van ATH: -87%
Ranking (marktkapitalisatie): #17

Hoewel de blockchain van Avalanche goed scoort op efficiëncy en veiligheid, heeft de cryptomunt het zwaar in 2022. Een door klokkenluider Crypto Leaks verspreide video met belastend nieuws over Ava Labs hielp niet mee. Ook al worden de aantijgingen over het juridisch lastigvallen van concurrentie ontkend, de lage koers van AVAX laat zien dat in een bearmarkt weinig ruimte is voor het ‘voordeel van de twijfel’.

Een miljardendeal die onlangs met een Amerikaans beleggingsfonds in pharma en gezondheidszorg is gesloten geeft weer wat meer vertrouwen in de toekomst voor Avalanche.

Avalanche is een relatief nieuw project, het werd pas in 2020 gelanceerd. Het heeft zich in korte tijd kunnen ontwikkelen tot een project met een actuele marktkapitalisatie van 5,5 miljard dollar.

Veiligheid en stabiliteit staan voorop

Innovatie, snelheid en lage transactiekosten hebben grote invloed op de populariteit van een ecosysteem. Maar hoe snel en goedkoop transacties ook kunnen worden gedaan, het mag nooit ten koste gaan van de veiligheid en stabiliteit van een netwerk.

Ethereum blijft vooralsnog het meest gebruikte ecosysteem. De transactiekosten (gasfees) zijn echter nog steeds hoog. De grootste uitdaging voor Ethereum ligt in de schaalbaarheid zodat transacties net zo snel en goedkoop kunnen worden als op de andere Layer-1 ecosystemen.