De eerste keer dat ik ‘HODL’ zag staan dacht ik direct aan een spelfout, en met mij waarschijnlijk een heleboel andere mensen.
Echter, hoe meer ik mijzelf in cryptocurrency’s ging verdiepen hoe vaker ik het woord tegenkwam.
Maar wat betekent het precies? In dit artikel leggen wij je uit wat de betekenis is van HODL, wanneer en hoe het ontstaan is.

Hold on for dear life!

De letterlijke betekenis van HODL is ‘hold on for dear life’.
Oftewel, houd je munten vast! de aanhouder wint.
HODL is een term afgeleid van een spelfout van “hold” die verwijst naar buy-and-hold-strategieën in de context van bitcoin en andere cryptocurrencies.

Hoe is HODL ontstaan

Op bitcointalk.org verschijnt er op 18 december 2013 een reactie gepost met de woorden “I AM HODLING”.
Hiermee wilde gebruiker ‘GameKyuubi‘ duidelijk maken dat hij wilde stoppen met daytraden en zijn Bitcoin vast wilde houden.
Het gerucht gaat dat hij op het moment van plaatsen een paar drankjes op had en een typfout maakte. Vervolgens is het een eigen leven gaan leiden en inmiddels is het woord een veelgebruikt begrip in de wereld van crypto.

Wanneer kies je ervoor om te HODL’en?

Wanneer je een bepaalde munt koopt waarin je het vertrouwen hebt dat deze flink gaat stijgen in waarde, dan kan je besluiten om deze munt vast te houden. Als je bijvoorbeeld in 2013 hebt besloten om je Bitcoin(s) te HODL’en dan heb je een wijze keuze gemaakt en is je portefeuille flink gestegen in waarde. Zo was de prijs van een bitcoin in begin 2013 nog slechts $123,- en had deze begin november 2021 een waarde van bijna $70.000,-. HODL’en is alleen voor mensen met een lange adem die zich niet laten afleiden door een FUD maar geduld houden en wachten op het juiste moment om te verkopen.

Hoe HODL je?

Allereerst moet je in het bezit zijn van een crypto munt voordat je deze kan vasthouden. Dit kan een (gedeelte van een) Bitcoin of Ethereum zijn, of een andere munt. Een belangrijk aspect van het HODL’en is je goed in te lezen in een munt voordat je deze aanschaft. Wat is het project erachter? Heeft het een toekomst? Heeft het een ervaren team? Dit zijn allemaal dingen die je mee moet nemen in je beslissing om een munt wel of niet te HODL’en. Wanneer je een keuze hebt gemaakt welke munt je wilt kopen schaf je deze aan via een platform als bitcoinmeester.nl.

HODL’en is dus eigenlijk niets meer dan het vasthouden van een munt. En misschien wel de mees gebruikte manier (en de makkelijkste) van investeren in crypto. Om een munt vast te houden moeten we de munt ergens opslaan, dit doen we uiteraard in een wallet. Dit kan zowel een eigen hardwarde wallet zijn als een wallet bij een broker als Bitcoin Meester. Wanneer u bij ons een account opent zit een wallet al standaard in het account verwerkt, voor iedere munt! Hiervandaan kunt u de munten versturen, verkopen of zelfs een verkooporder instellen waarmee de munt wordt verkocht wanneer deze uw gekozen prijs bereikt.

Ik wil HODL’en! Wat nu?!

Heeft u al een account bij Bitcoin Meester? Dan kunt u direct aan de slag door uw gekozen munten te kopen, hier vindt u een overzicht van de munten die wij aanbieden. Heeft u nog geen account? Registreren doet u hier!