De prijs van een cryptocurrency wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder vraag en aanbod. Het aanbod is iets wat vaak over het hoofd wordt gezien door de beginnende handelaar. Binnen het aanbod zijn er verschillende vormen waar rekening mee gehouden dient te worden. Er worden namelijk verschillende betekenissen gegeven aan het begrip. Het aanbod kan worden onderverdeeld in drie soorten: het circulerende aanbod, het totale aanbod en het maximale aanbod.
Wat is het circulerende aanbod?
Het circulerende aanbod geeft aan hoeveel munten van een cryptocurrency er in omloop zijn. Op het moment van schrijven zijn er iets meer dan 19 miljoen Bitcoins (BTC), 122 miljoen Ethereums en 50 miljard USD Coins in omloop. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat niet alle circulerende cryptovaluta beschikbaar zijn voor verkoop. Het geeft slechts aan hoeveel munten of tokens er zijn uitgegeven door het netwerk. Het daadwerkelijke aantal dat beschikbaar is voor verkoop ligt meestal vele malen lager. Een groot deel wordt namelijk vastgehouden door handelaren, en een deel van het circulerende aanbod zal zelfs voor altijd verloren zijn bijvoorbeeld doordat de private keys staan opgeslagen op een verloren harde schijf.
Het circulerende aanbod bepaalt ook deels de marktkapitalisatie van een munt. De marktkapitalisatie wordt berekend door het circulerende aanbod aan munten te vermenigvuldigen met de koers van het moment. Marktkapitalisatie als statistiek wordt daarom door analisten steeds minder relevant gevonden. Zo zijn er bijvoorbeeld al een hoop Bitcoins (BTC) kwijt geraakt door verloren harde schijven, maar deze Bitcoins worden nog steeds meegenomen in het circulerende aanbod en dus in de marktkapitalisatie.
Wat is het totale aanbod?
Het totale aanbod is vergelijkbaar met het circulerende aanbod. Het geeft aan hoeveel van een bepaalde munt of token op de blockchain bestaat, inclusief munten die nog niet zijn vrijgegeven.
Dat zit als volgt: veel crypto projecten geven bij een lancering niet alle munten in één keer vrij. Munten worden bijvoorbeeld gereserveerd voor het uitbetalen van beloningen aan validators die staken op het netwerk (Proof-Of-Stake). Of worden in een later stadium pas vrijgegeven aan investeerders. De munten bestaan dus wel, maar zijn nog niet in omloop gebracht. Het totale aanbod is exclusief tokens die zijn ‘geburned’. Oftewel tokens die permanent uit omloop zijn gehaald.
Wat is het maximale aanbod?
Het maximale aanbod van een munt of token geeft aan hoeveel er ooit van de munteenheid in omloop kan zijn. Bij Bitcoin is dat aantal bijvoorbeeld in de broncode vastgesteld op 21 miljoen Bitcoins. Het aantal Bitcoins in omloop kan dat getal nooit overschrijden omdat het zo is vastgelegd in de broncode.
Cryptomunten zijn wat dat betreft niet allemaal gelijk, het is maar net hoe de munt is ‘ontworpen’, Ethereum bijvoorbeeld. Er bestaat op dit moment geen maximaal aantal Ethereums dat ooit in omloop kan komen.
Wat is de belangrijkste maatstaf?
Er is geen belangrijkste variant bij het bestuderen van het aanbod van een cryptomunt. Welke maatstaf voor jou relevant is hangt af van wat je wilt onderzoeken. Wanneer je de verschillen weet kun je eenvoudig bepalen welke maatstaf in welke situatie het meest handig is om te gebruiken. Wanneer er bijvoorbeeld een groot verschil zit tussen het circulerende aanbod en het maximale aanbod kan het zo zijn dat een project nog veel ruimte heeft om te groeien. Wanneer het maximale aanbod al bijna is bereikt kan je ervan uit gaan dat het aanbod van coins in de loop van de tijd zal dalen, wat in het geval van een gelijke vraag een koersstijging zou kunnen betekenen. Zo zijn er een hoop verschillende scenario’s die men probeert te voorspellen aan de hand van het aanbod van een cryptovaluta.
Informatie over het aanbod van een cryptovaluta is eenvoudig terug te vinden op sites zoals Coingecko.com of Coinmarketcap.com.