Bitcoin (BTC) heeft de afgelopen 24 uur een flinke daling ingezet. In de daling werd vrijwel iedere altcoin meegetrokken en staan de meeste munten op een verlies van meer dan 10% in de afgelopen 24 uur.

Ook de beurzen en grondstofprijzen hebben er flink van langs gekregen, in sommige gevallen zelfs dalingen die dubbel zo groot zijn. Maar waar heeft het in het geval van Bitcoin mee te maken?

Analisten suggereren dat Bitcoin plotseling begon te dalen vawege een gigantische uitverkoop van de PlusToken scam. Dit is overigens niet de eerste keer dat het verband tussen een daling en PlusToken wordt gelegd.

Ondanks dat velen denken en roepen dat het met het Coronavirus te maken zou hebben lijkt dat in het geval van Bitcoin zeer onwaarschijnlijk.

Volgens verschillende online bronnen die Blockchain-gegevens in de gaten houden proberen deelnemers aan het $ 2,9 miljard-fraudespel opnieuw hun BTC kwijt te raken.

Verplaatsen van fondsen

Het verplaatsen van fondsen via de blockchain wordt gedaan via een zogeheten ‘mixer’.
Bitcoin mixers zijn oplossingen waarmee gebruikers hun munten mixen met die van andere gebruikers waarmee de privacy wordt gewaarborgd.

Hoewel Bitcoin-adressen “pseudoniem” zijn – wat betekent dat ze op zichzelf niet de identiteit van hun eigenaar onthullen – kunnen ze met enige moeite vaak nog steeds worden gekoppeld aan echte identiteiten. Als u bijvoorbeeld bitcoin opneemt van een beurs waar u zich hebt geïdentificeerd, da weet de beurs dat het opnameadres van u is. Er zijn ook meer geavanceerde technieken – zoals blockchain-analyse – om Bitcoin-adressen te koppelen aan echte identiteiten.

Door munten door een zogeheten mixer te halen kunnen gebruikers de connecties tussen hun bitcoin adres en echte identiteit verborgen houden. Dit verhoogt het privacygehalte voor de gebruikers.

Een twitter account dat de situaite nauwletten volgt (@Ergo) schat dat de totale betrokken fondsen uitkomen op ongeveer 13.000 BTC wat gelijkstaat aan ongeveer $210 miljoen dollar.

Er zijn twee feederadressen geïdentificeerd, die hun saldi op 5 maart hebben afgestoten.

“Ik heb hier maanden over gekeken en getheoretiseerd en ik zie geen scenario waarin de munten niet worden verkocht, althans tot op zekere hoogte”, vatte Ergo samen.

Hoe is dit van invloed?

De prijsvolatiliteit van Bitcoin lijkt de activiteiten van PlusToken te beïnvloeden. Tijdens de laatste massabeweging van fondsen enkele weken geleden ondervond BTC / USD een soortgelijke turbulentie rond de $ 10.000.

De markt wordt overspoeld met gigantische verkooporders. Hierdoor daalt de prijs wat vervolgens een domino-effect in gang kan zetten wat ervoor zorgt dat anderen ook besluiten (een gedeelte van) hun fondsen te verkopen.