Bitcoin (BTC) nadert een van de meest langverwachte momenten in zijn (relatief korte) geschiedenis. 

Op dit moment zijn we nog slechts een kleine 8 dagen verwijderd van de aanstaande Bitcoin halving. Wat zullen we nog meemaken in de aankomende dagen in aanloop naar de halving?

De komende acht dagen zullen de analisten zich voornamelijk gaan focussen op de derde halvering van de blockreward. 

Mocht u nog niet bekend zijn met het halving concept: met de halving zal het aanbod van “nieuwe” Bitcoins die aan miners worden uitgekeerd met 50% worden verlaagd, tot 6,25 BTC per blok dat er wordt gemined. Een halvering dus.

Satoshi heeft tijdens het ontwikkelen van Bitcoin ervoor gezorgd dat de beloning voor de miners halveert na elke 210.000 blocks die er zijn aangemaakt. Dit gebeurt daardoor ongeveer elke vier jaar.

Deze flinke daling in het aanbod creëert een vorm van schaarste en zou, historisch gezien, aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor de vraag. De halving heeft ook in 2012 en in 2016 plaatsgevonden waarna er nieuwe hoogtes werden bereikt. 

Gevolgen voor de gebruikers

Ben jij in het bezit van BTC? Dan hoef je helemaal niets te doen! Het heeft namelijk geen direct effect op de munt zelf!

Het eerste gevolg is slechts voor miners zichtbaar. Zij verdienen ineens minder voor hetzelfde werk wanneer de prijs gelijk blijft. De kans bestaat dat de hashrate dan afneemt omdat miners moeten stoppen met hun activiteiten.

Het is te vergelijken met de inflatie van een valuta. Voor de halving, dus op dit moment, worden er nog 12,5 BTC per block uitgedeeld aan de miners. Dat komt neer op een inflatiecijfer van 3,6%. Na de halving daalt dit naar 6,25 BTC wat neerkomt op 1.8%. 

Ter vergelijking: het internationaal vastgelegde inflatiecijfer bedraagt 2%, echter ligt dit in de praktijk stukken hoger. Velen stellen dat BTC, en crypto in het algemeen, hiermee eerlijke handel bevordert.

BTC klaar met aandelen of niet?

Bitcoin en de rest van de markt heeft een goede week achter de rug waarbij er weer hoogtes werden gehaald die we een tijd niet hadden gezien.

De afgelopen 2 dagen lijkt bitcoin echter weer enige vorm van copycat gedrag te tonen ten aanzien van de traditionele aandelenmarkten. 
Vanaf zondag daalden de futures voor onder meer de S&P 500 en Dow Jones 3%, wat zich al snel vertaalde in een nieuwe prijsdaling voor BTC / USD.
Op het moment van schrijven handelde het paar rond de $ 8.643, een daling met 4,49% op de dag, nadat de support was gestegen tot $ 8.500.

Of het een direct verband heeft of dat het slechts toeval is zullen we in de loop van de week gaan merken.