In de Chinese stad Ya’an staat verreweg de meeste bitcoin (BTC) mining-apparatuur ter wereld. De stad is verantwoordelijk voor meer dan 50% van de totale hashrate, oftewel rekenkracht, van het bitcoin-netwerk.
Naast de grote bitcoin-mining industrie, bevindt zich in de stad ook een gigantische waterkrachtcentrale op de Dagangshan dam op de rivier Dadu. Elke zomer, in het regenseizoen, wordt echter een enorme hoeveelheid van de opgewekte energie verspild.
De stad dringt er daarom nu op aan om deze overtollige energie te gebruiken voor de blockchain-industrie. Dat meldt het officiële cryptocurrency– en blockchain-Twitteraccount van China op 28 april:
“Mining wordt ondersteund door Chinese lokale overheid. Ya’an, een stad in Sichuan, bekend om haar overvloedige watervoorraden, heeft onlangs een advies van de overheid uitgebracht over de aanleg van een demonstratie zone voor waterkracht ter ondersteuning van de ontwikkeling van de blockchain-industrie.”
Daarnaast adviseert de lokale overheid dat blockchain-bedrijven voortaan dichtbij krachtcentrales worden gebouwd en gebruikmaken van het stroomnet van de Chinese staat:
“In principe zouden blockchain-bedrijven fabrieken moeten bouwen in de buurt van elektriciteitscentrales die overmatig veel stroom hebben en geïntegreerd zijn met het staatsnet. Voor blockchainbedrijven die gebruik maken van elektriciteit die privé is opgewekt uit energiecentrales moet te zijner tijd worden gerectificeerd.”
Het gebruik van overtollige energie zou de stroomkosten aanzienlijk kunnen verlagen voor deze crypto-mining bedrijven. Stroom is de grootste kostenpost voor dit soort bedrijven en er wordt gevreesd dat door de aankomende halving van bitcoin het niet meer rendabel wordt voor veel miners om nog door te zetten. De beloning voor het minen van bitcoin wordt over een paar weken gehalveerd van 12,5 BTC naar 6,25 BTC per block.
Een verlaging van de energiekosten zou deze miners wellicht kunnen beschermen. Toch zijn er ook grote zorgen om centralisatie, China lijkt een steeds groter percentage in handen te hebben van het bitcoin-mining ter wereld.