Wat is een gedecentraliseerd netwerk?

Een gedecentraliseerd netwerk is een term die sinds de opgang van de blockchain technologie steeds vaker te horen is. Maar wat is een gedecentraliseerd netwerk nou eigenlijk?

We spreken van een gedecentraliseerd netwerk als een werklading wordt gedistribueerd over meerdere machines in plaats van te vertrouwen op één centrale server. Een voorbeeld hiervan is de Bitcoin blockchain, hiermee is het mogelijk om zonder centrale partij transacties te versturen.


wat is een gedecentraliseerd netwerk
Voorbeeld van een gedecentraliseerd netwerk tegenover een gecentraliseerd en gedistribueerd netwerk.

Wat zijn de voordelen van een gedecentraliseerd netwerk?

Een gedecentraliseerd netwerk biedt verschillende voordelen in vergelijking met een centraal netwerk.
De betrouwbaarheid van een systeem gaat er flink op vooruit, als er een machine uitvalt blijft het systeem gewoon werken, er bestaat dus geen centraal breekpunt. Individuele gebruikers hun machines zijn niet afhankelijk van een centrale server.
Daarnaast is het ook een stuk makkelijker om te schalen, er worden extra machines aan het netwerk toegevoegd om de rekenkracht te verhogen.

Privacy
Ook de privacy is een onderdeel dat we niet mogen vergeten als we het hebben over gedecentraliseerde netwerken.
Met een gedecentraliseerd netwerk is de waarborging van de privacy een stuk hoger dan bij een centraal netwerk.
Informatie legt niet een weg af door één centraal punt maar gaat langs meerdere punten voordat deze het eindstation bereikt.
Hierdoor is informatie veel lastiger te volgen in een netwerk.

De toekomst van gedecentraliseerd internet

De toekomst van het internet zal waarschijnlijk een meer gedecentraliseerd karakter krijgen.
Cryptocurrency heeft al enige tijd in de spotlight gestaan, het is nu tijd om te kijken naar de achterliggende technieken en het oplossen van de grotere problemen.

In de afgelopen jaren hebben we veel ontwikkelingen meegemaakt op het gebied van het technologie, zo zijn artificial intelligence, virtual reality en uiteraard crypto een aantal onderwerpen geweest welke we regelmatig in het nieuws voorbij hebben zien komen.
Het onderwerp van decentralisatie is iets waar we steeds meer over horen en lezen.

Waarom hebben we een gedecentraliseerd netwerk nodig?

De afgelopen jaren horen we steeds meer over de grote tech-bedrijven als Google en Facebook die gelinkt worden aan privacy schandalen en aan censuur.
Een voorbeeld hiervan is een speciale Google variant voor China waarbij er een speciale zoekmachine is ontwikkeld waarin er bepaalde onderwerpen worden verborgen. Problemen zoals dit kunnen dus worden voorkomen met een decentraal internet waar er niet een centrale partij zoveel invloed kan uitoefenen.

De toekomst van het internet

We zijn nog ver weg van een volledig gedecentraliseerd internet maar het concept ontwikkelt zich langzaam maar zeker. Er worden steeds meer decentrale applicaties gelanceerd met meer aandacht voor privacy. Ook krijgen de problemen van het centrale internet steeds meer aandacht in de media. Het is daarom waarschijnlijk dat we grote ontwikkelingen gaan meemaken in de aankomende tijd.