Blockchain wordt langzaam aan een steeds meer aanwezige ‘disruptor’ in een groot aantal industrieën. De technologie is zo veelbelovend geworden dat niemand minder dan technologiegigant IBM meer dan $ 200 miljoen investeert in onderzoek. Verder onderzoekt meer dan 90% van de Europese en Amerikaanse banken blockchain-opties. De technologie kan een revolutie teweegbrengen in sectoren als de overheid, financiën, verzekeringen en persoonlijke identiteitsbeveiliging, naast honderden andere gebieden.

We hebben 5 interessante voorbeelden verzameld van Amerikaanse bedrijven die blockchain gebruiken. Terwijl sommige kunnen worden gecategoriseerd als fundamenteel blockchain-bedrijven, zijn anderen bekende namen die de nieuwe technologie omarmen. Hoe dan ook, iedereen op onze lijst bewijst dat blockchain een manier is om de toekomst te verbeteren.

OPSKINS

OPSkins is een online handelsplatform waar gamers virtuele accessoires en items kunnen kopen en verkopen. Spelers kunnen bijvoorbeeld skins en wapens op de markt kopen of verkopen, verspreid over tientallen games, waaronder de populaire ‘PlayerUnknown’s Battlegrounds’. De peer-to-peer-methode die in de technologie wordt gebruikt, helpt gamers bij het ontdekken en veilig kopen van virtuele items.

TRADOVE

TraDove is een B2B sociaal netwerk dat kopers en verkopers verbindt. Het blockchain-platform van het bedrijf introduceert de juiste kopers bij de juiste verkopers voor hun producten, beheert de supply chain en fungeert als een communicatie-instrument voor potentiële klanten. Amazon, John Deere, Lowes en IKEA zijn slechts enkele van de wereldwijde merken die TraDove gebruiken om de juiste kopers en verkopers te vinden.

DOC.IA

Doc.ai combineert blockchain en machine learning voor voorspellende analyses en persoonlijke gezondheidsinzichten. Het doc.ai-platform combineert alle medische gegevens van een patiënt uit elke medische bron (apotheken, doktersbezoeken, verblijf op de eerste hulp, etc.) in één beveiligde app. Met de app kunnen patiënten al hun medische gegevens beheren, voorspellende inzichten krijgen over hun risico op ziekte of ziekten en worden ze zelfs gecompenseerd voor het delen van hun gegevens voor medisch onderzoek.

LEMONADE

Lemonade combineert kunstmatige intelligentie en blockchain om gebruikers te helpen huurders en huiseigenaren te verzekeren tegen redelijke tarieven. Het bedrijf gebruikt AI om het optimale vaste tarief voor een verzekeringszoeker te creëren, en het zijn blockchain-gebaseerde slimme contracten die een gebruiker helpen een betalingsovereenkomst te sluiten. Door blockchain te gebruiken, kan Lemonade verzekeringsclaims en uitbetalingen binnen enkele minuten in plaats van dagen goedkeuren.

IBM

Zoals eerder vermeld, is IBM het grootste bedrijf ter wereld dat blockchain omarmt. Met meer dan $ 200 miljoen geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling, loopt de technologiegigant voorop bij bedrijven om hyperledgers en de IBM-cloud in hun systemen te integreren. IBM heeft al meer dan 220 bedrijven geholpen bij het ontwikkelen van applicaties en tools voor gegevensbeheer die op blockchain draaien.

Nederlandse blockchain initiatieven

Ook in Nederland zien we steeds vaker bedrijven die de blockchain omarmen, bijvoorbeeld:

  • Safeguard: verkleint calamiteiten binnen bedrijven
  • Guts: maakt een vuist tegen ticketfraude en woekerprijzen
  • Wordproof: maakt content van websites ‘timestamped’, om misbruik tegen te gaan
  • CargoLedger: vereenvoudigt en digitaliseert alle administratie rondom scheepstransport
  • Bitcanna, wat de wereldwijde cannabissector op de blockchain zet

Als laatste zie je hieronder een overzicht van de verschillende bedrijven actief in de block chain sector anno 2019.