In mei 2020 vindt de derde Bitcoin halving plaats. Oftewel, miners ontvangen een lagere beloning en dit kan de waarde van Bitcoin veranderen. Voor altijd!

De aankomende halving zal de derde keer zijn dat dit gebeurt. Het vindt eens in de vier jaar plaats.
Afgelopen halvings heeft dit als effect gehad dat de prijs 10 keer is gestegen. Ondanks dat er veel kennis is over Bitcoin zijn er opvallend weinig mensen bekend met de halving.

Vandaag zullen we de Bitcoin Halving uitleggen, hoe dit de bitcoin prijs kan beïnvloeden en wat we kunnen verwachten volgens de kenners.

Bitcoin Model

Bitcoin werkt volgens een model van deflatie. Dit betekent dat er in de loop van de tijd minder bitcoins worden uitgegeven. De aanvoer eindigt wanneer de laatste bitcoin wordt gemined in het jaar 2140.
De hoeveelheid bitcoins is beperkt tot 21 miljoen eenheden door het ingebouwde algoritme. Bitcoins deflatie model maakt het schaars en zoals we weten, wanneer iets schaars is, heeft het meer waarde.

Dit is anders dan fiat-valuta’s die een inflatie model gebruiken. Inflatie is een model waarbij centrale banken extra valuta-eenheden kunnen bijdrukken.

Block rewards

Bitcoins worden gegenereerd wanneer een ‘blok’ transacties door miners wordt opgelost en aan de Bitcoin-blockchain wordt toegevoegd. Dit is een duur proces dat speciale hardware en veel elektriciteit vereist.

In ruil voor het oplossen van blokken worden miners beloond met nieuwe bitcoins. Deze bitcoins worden toegekend door het Bitcoin-algoritme en staan ​​bekend als de “block reward”. Dit proces vindt elke 10 minuten plaats. Kortom, elke 10 minuten worden nieuwe bitcoins gemaakt.

De eerste block reward van het Bitcoin netwerk was 50 BTC. Dit betekende dat elke 10 minuten een bitcoin-miner 50 bitcoins naar zijn wallet verzonden kreeg als beloning voor het minen. Dit was in de periode 2009-2012 toen de prijs van een bitcoin rond de 1 dollar stond en iedereen nog met een simpele laptop of computer bitcoins kon minen. Tegenwoordig verdienen miners niet meer zoveel als toen en vereist het minen zwaardere en gespecialiseerde computers.

De huidige block reward bedraagt nog slechts 12,5 BTC, dit komt doordat de block reward inmiddels 2 keer gehalveerd is. Een halving is vast geprogrammeerd in Bitcoin en vindt elke 4 jaar plaats (eens per 210.000 blokken). Dit gaat door totdat de laatste bitcoin in 2140 wordt gemined.

De volgende “halving” zal over ongeveer 7 maanden plaatsvinden, waardoor de blokbeloning wordt verlaagd tot 6,25 BTC om de 10 minuten.

Prijsverwachtingen Bitcoin halving

Zoals hierboven aangegeven zal in mei 2020 de block reward opnieuw halveren, van 12,5 BTC naar 6,25 BTC. Voor miners staat vast dat de beloning kleiner zal zijn, maar voor de rest van ons is de toekomst onzeker ondanks de historische feiten. Als de interesse in Bitcoin hetzelfde blijft en de schaarste groter, zou het normaal zijn dat de prijs van een bitcoin stijgt.
Ervaring leert ons echter dat voorspellingen geven lastig/onmogelijk blijft in de crypto wereld.

Sommige handelaren zijn van mening dat het halveren van de miner reward voor het Bitcoin netwerk een directe invloed heeft op de prijs.
De eerste halving van Bitcoin vond bijvoorbeeld plaats in 2012. Een jaar later klom de prijs van een bitcoin naar zijn toenmalige hoogtepunt. In 2017 herhaalde de situatie zich, slechts een jaar na de tweede halving in 2016. In 2020 zal er weer een volgende halving plaatsvinden, dus wie weet in 2021… Wie zal het zeggen?!

bitcoin halving graph

Wat zeggen de “kenners”?

Joe Davis (hoofd Vanguard’s investment strategy group) prijs voorspelling 2020: $ 0

Joe Davis, werkzaam als het hoofd van Vanguard’s investment strategy group, gelooft dat de prijs van een bitcoin alleen een functie van speculatie is. Davis zegt verder dat bitcoins vanwege de volatiliteit een slechte waardeopslag is en adviseert mensen alleen in beproefde activa te investeren.

Capital.com Bitcoin price prediction 2020: $33,000

Volgens Capital.com zal BTC in 2020 ergens rond de $ 25.000 starten om aan het einde van het jaar $ 33.000 te bereiken als gevolg van de halving.

PlanB (Medium) – Bitcoin Price Prediction 2020: $55.000

PlanB is een populair Medium.com profiel dat een analyse heeft uitgevoerd op basis van stock-to-flow en halving. De auteur, Tere, concentreert zich op het element van schaarste als de drijvende kracht achter de stijgende waardering van Bitcoin.

Bayerische Landesbank prijs voorspelling 2020: $ 90.000

Volgens een analyse van de financiële institutie Bayerische Landesbank (BayernLB) geeft de volgende halving bitcoin een waardering van $ 90.000 per munt, wat inhoudt dat het komende halving effect nauwelijks is ingeprijsd in de huidige bitcoin-prijs van ongeveer USD 8.000.

Josh Rager (Twitter) – Bitcoin Price Prediction 2020: $150.000

Josh Rager is een handelaar en belegger met een populair Twitter-profiel gevolgd door bijna 60.000 volgers. Hij heeft verschillende informatieve grafieken gemaakt over een lange termijn prijsvoorspelling voor bitcoins op basis van eerdere halving resultaten.

John McAfee (softwareontwikkelaar & oprichter McAfee) prijs voorspelling: $1 Miljoen

Legendarisch controversiële software en cryptocurrency-goeroe John McAfee heeft voorspeld, samen met een gruwelijk kannibalisme tafereel (google het maar eens…), dat de prijs van een hele bitcoin tegen 2020 de $ 1 miljoen zal bereiken. Of dit waarheid wordt? Laten we het hopen voor John McAfee zelf!

Wat denk jij dat de bitcoin koers is op het moment van de halving in 2020? Gaat de prijs van een bitcoin in 2020 richting nieuwe recordhoogte? Laat het weten in de reacties!