Exchange tokens zijn hot en happening. Zo zagen we de Binance Coin (BNB) dit jaar gigantisch hard stijgen en zo zijn er nog meer voorbeelden van exchanges met een eigen token die het goed doet. De reden voor een exchange om een eigen token te lanceren verschilt. Zo was het in het geval van de Binance Coin om een financiering op te halen en daarmee het platform te lanceren. Vervolgens kan de token worden gebruikt om korting te verdienen op het handelsplatform zelf. Een andere exchange met een eigen token is FTX. FTX is een exchange die zich voornamelijk richt op de geavanceerde handelaar. Zo kan er op FTX gehandeld worden in derivaten, futures contracten en andere opties. 

Wat is FTX Token (FTT)

Het FTX-token heeft als ticker FTT en is een utility-token uitgegeven door de FTX exchange om het ecosysteem aan te drijven en en bruikbaarheid te bieden binnen de operaties van de exchange.

De FTX Exchange werd gelanceerd in april 2019. In plaats van een simpele beurs te zijn, is het een derivatenbeurs. Handelaren kunnen deelnemen aan de cryptocurrency-markten via hun futures-tokens en leveraged tokens.

Deze tokens maken het mogelijk om gebruik te maken van populaire cryptocurrencies zonder dat er een margin-account nodig is. De beurs is gegroeid om ook een reeks andere afgeleide digitale activa aan te bieden, zoals speculatie-tokens over de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020. Een veelzijdige beurs dus.

Het FTT-token is gemaakt voor gebruik op de FTX Exchange. Het fungeert als de spil voor de FTX exchange, met een aantal indrukwekkende toepassingen binnen de werking van het platform.

Degenen die bekend zijn met cryptocurrency-uitwisselingen zullen zien dat de FTT een vergelijkbare rol vervult als het BNB-token bij Binance of het HT-token bij Huobi. Dit heeft bij investeerders nogal wat interesse in FTT opgewekt, aangezien exchange tokens in het algemeen de afgelopen jaren goed hebben gepresteerd.

Waarom FTT?

De onderliggende waarde van een exchange-token komt met name voort uit het nut van dat token, of welke gebruiksscenario’s het dient. Daarnaast is de bijdrage van de exchange ook niet onbelangrijk. Binance is de meestgebruikte beurs ter wereld en als gevolg heeft de BNB token op ETH en BTC na de grootste marktkapitalisatie op het moment van schrijven. 

Een token moet ook een beperkte voorraad hebben om zijn waarde te verhogen. Laten we, met die dingen in onze gedachte, eens kijken welke usecases FTT heeft en hoe het aanbod voor FTT is beperkt.

  • Verlaagde handelskosten

Een verwacht nut voor elk exchange-token zijn verlaagde handelskosten voor degenen die het token bezitten.

  • Socialized Gains

Een van de manieren waarop een beurs clawbacks voorkomt, is door een verzekeringsrekening te financieren om handelaren te beschermen in geval van buitensporige marktvolatiliteit.

  • Token Burns

Dit is een manier waarop FTX het aanbod controleert om de prijs van FTT te verhogen. FTX gebruikt een derde van de vergoedingen die door de uitwisseling worden gegenereerd om FTT-tokens terug te kopen en deze te verbranden of te vernietigen. FTX heeft gezegd dat ze dit zullen blijven doen totdat 50% van alle gecreëerde FTT is verbrand.

Conclusie

Zowel de spot- als de derivatenmarkt beurzen blijven volwassen worden naarmate het beleggen in digitale activa een steeds grotere industrie wordt met meer geavanceerde deelnemers. Met deze volwassenheid komt het wisselverloop naarmate de minder concurrerende platforms marktaandeel verliezen aan nieuwere, meer concurrerende nieuwkomers.

De nieuwe toetreders die het best gepositioneerd zijn om gebruikers aan te trekken en marktaandeel te winnen, zijn degenen met een aantrekkelijk aanbod van nieuwe producten en een grote liquiditeit in het orderboek. 

FTX is snel een van de meest populaire cryptocurrency-handelsplatformen ter wereld geworden. FTX, met zijn grotere productaanbod en unieke liquiditeit opzet, zal in staat zijn om een ​​aanzienlijk marktaandeel te winnen, wat resulteert in verhoogde token-terugkoop, waardoor een grotere waarde accretie voor de tokenhouder mogelijk wordt.