De Spaanse voetbalclub FC Barcelona, of Barça, werkt samen met fintech-platform Chiliz om een op blockchain-gebaseerde token te maken. Als onderdeel van de samenwerking met FC Barcelona heeft Chiliz Barca Fan Tokens (BAR) ontwikkeld voor gebruik op haar mobiele social app Socios.

“We zijn erg trots om de Barca-token op het Chiliz-blockchain-platform te lanceren,” zei Chiliz en Socios CEO en oprichter Alexandre Dreyfus, verwijzend naar Chiliz’ eigen op Ethereum-gebaseerde blockchain. “Dit is het ultieme doel en de bevestiging van onze langetermijnvisie omtrent betrokkenheid van fans en het genereren van inkomsten.”

Met constante technologische vooruitgang ontstaat de behoefte aan nieuwe manieren om klantbetrokkenheid te stimuleren; vooral voor FC Barcelona, dat volgens Forbes het vierde meest waardevolle team ter wereld is. Na ontvangst van de tokens als beloning voor deelname aan Socios, kunnen fans en geïnteresseerde partijen de token besteden aan producten en evenementen.

Italiaanse voetbalclub Juventus en de Franse club Paris Saint-Germain (PSG) hebben ook hun eigen tokens. “Ons model is om BAR / CHZ, PSG / CHZ, JUV / CHZ, enz. op onze eigen platforms uit te geven,” zei Dreyfus en voegde eraan toe:

“Elk team creëert zijn fan token, met een beperkte voorraad op basis van het potentieel over vijf jaar. Barça heeft bijvoorbeeld 40 miljoen tokens. ”

Net als de tokens van Paris Saint-Germain en Juventus, werden de BAR-tokens van FC Barcelona gebouwd op Chiliz’s Proof of Authority (PoA) Ethereum-gebaseerde blockchain als ERC-20 tokens.

Gebruikers kunnen deze tokens echter niet versturen naar hun eigen wallet en/of cryptocurrency exchanges, wat wel het geval is met andere coins en tokens.

“In dit stadium zijn Barça-tokens alleen beschikbaar op Socios.com en Chiliz.net, onze exclusieve crypto-exchange voor sport- en entertainmenttokens die in het eerste kwartaal wordt gelanceerd,” zei Dreyfus. “Na verloop van tijd zullen we ons wat meer openstellen voor strategische partners die het ecosysteem willen laten groeien,” voegde hij eraan toe. “Onze prioriteit is om het model te valideren voor fans en gebruikers.”

Dreyfus beweerde ook dat deze samenwerking een enorme stap is voor de club, maar tegelijkertijd is het zeer gunstig voor Chiliz en kan het uitnodigen van de FC Barcelona binnen het ecosysteem van Socios.com worden gezien als een sterk staaltje massa-adoptie.