Een anonieme bron zou aan CNBC gemeld hebben dat het door Facebook gesteunde stablecoin project Diem (voorheen bekend als Libra) in 2021 zijn eerste stablecoin kunnen lanceren als een kleinschalige pilot.

De bron beweerde in een CNBC-rapport dat dinsdag is gepubliceerd, dat de in Zwitserland gevestigde non-profitorganisatie The Diem Association nog steeds van plan is om later dit jaar een pilot voor een door de Verenigde Staten gesteunde stablecoin te lanceren.

De pilot zal worden gelanceerd met een enkele stablecoin waarvan de waarde is gekoppeld aan die van de Amerikaanse dollar. Het project en de pilot zal grotendeels gebaseerd zijn op betalingen tussen individuele consumenten, met mogelijk de mogelijkheid voor gebruikers om goederen en diensten te kopen. Het Diem-project is momenteel nog steeds in gesprek met Zwitserse toezichthouders om een ​​betalingsvergunning te verkrijgen.

Oorspronkelijk heette het project Libra toen het in 2019 door Facebook werd aangekondigd. Libra kreeg destijds veel tegenstand van verschillende overheden en centrale banken. Inmiddels is het project intensief onderzocht door wetgevers en toezichthouders en is het getuige geweest van het vertrek van een reeks partners, waaronder PayPal. 

De Libra Association schroefde haar ambities in april 2020 wat terug, waarbij het project zou draaien om de ontwikkeling van een aantal stablecoins gekoppeld aan verschillende valuta’s. In tegenstelling tot het oorspronkelijke plan van een wereldwijde digitale valuta ondersteund door een mandje met nationale valuta’s.