Libra, het langverwachte stablecoin project opgestart door Facebook, zou volgens nieuwe gegevens in januari 2021 gelanceerd kunnen worden.

De Financial Times meldde op 27 november dat de stablecoin na meer dan een jaar onderzoek door financiële toezichthouders eindelijk zal lanceren in de vorm van een door de Amerikaanse dollar gesteunde digitale valuta.

De Financial Times schreef dat de plannen van de Libra Association zijn om uiteindelijk meer fiat-valuta paren toe te voegen die de waarde van Libra ondersteunen.

De exacte lanceringsdatum is nog steeds niet bekend en zou volgens het rapport afhangen van het moment waarop de Zwitserse toezichthouder, FINMA, toestemming geeft om als betalingsdienst te opereren. Libra opereert vanuit Genève en moet zich daarom registreren bij de Zwitserse toezichthouder. FINMA geeft aan dat de applicatie van de Libra Association is ontvangen, maar dat dit nog niet garant staat voor een goedkeuring. Ook geeft FINMA aan nauw samen te werken met meer dan 20 andere toezichthoudende autoriteiten en centrale banken van over de hele wereld: “FINMA heeft altijd benadrukt dat de geplande internationale reikwijdte van het project een internationaal gecoördineerde aanpak vereist. Dienovereenkomstig heeft FINMA sinds het begin van haar contacten met het Libra-project nauw contact onderhouden met de Zwitserse Nationale Bank en meer dan 20 andere toezichthoudende autoriteiten en centrale banken van over de hele wereld.”

Na de aankondiging en oprichting in juni 2019 kreeg Libra te maken met veel weerstand vanuit overheden en centrale banken. Aangesloten bedrijven als PayPal en MasterCard verlieten vervolgens het project. Er lijkt nu echter licht aan het einde van de tunnel met een lancering in zicht.

Oorspronkelijk zou Libra naast de Amerikaanse Dollar ook de Euro, Britse Pond, Japanse Yen en de Singaporese dollar ondersteunen. Voor de lancering lijkt het nu vooralsnog alleen te gaan om de Amerikaanse Dollar.

Volgens de Financial Times zijn verschillende Libra-leden van mening dat de benoeming van HSBC Legal Chief Stuart Levey als Chief Executive een keerpunt was voor het Libra-project.