Europol lanceerde in 2016 No More Ransom, een initiatief om ransomware-aanvallen te bestrijden. Tot nu toe heeft het zo’n 630 miljoen dollar aan losgeld bespaard.

No More Ransom is het eerste publiek-private partnerschap van zijn soort dat slachtoffers van ransomware helpt hun versleutelde gegevens te herstellen zonder het losgeld te hoeven betalen aan cybercriminelen.

Volgens een publicatie van Europol viert het project zijn vierde verjaardag en heeft het gedurende de afgelopen vier jaar meer dan 4,2 miljoen bezoekers uit 188 landen verzameld dankzij een verzameling van tools van 163 partners.

De website van het initiatief bevat 100 verschillende tools voor 140 verschillende soorten van ransomware.

Een breed scala aan ransomware-decryptors

Emsisoft is tot nu toe de grootste bijdrager aan het project met tot nu 54 verschillende tools.

In een interview met Cointelegraph zei Brett Callow, bedreigingsanalist bij Emsisoft, dat ze met het project een groot aantal mensen hebben geholpen met het herstellen van gegevens.

“Het project helpt mensen ook gegevens te herstellen die anders permanent verloren zouden gaan. Het verlies van zaken als trouwfoto’s en video’s van de eerste stappen van baby’s is natuurlijk hartverscheurend voor mensen, en het kunnen helpen om die dingen terug te krijgen, is een belangrijk onderdeel van wat No More Ransom doet.”

Om gebruik te maken van No More Ransom hoeft een gebruiker slechts naar de website nomoreransom.org te gaan en de Crypto Sheriff-stappen te volgen om de ransomware die het apparaat beïnvloedt te identificeren. Als er een oplossing beschikbaar is, wordt er een link verstrekt om de decryptietool gratis te downloaden.

No More Ransom helpt veel mensen die getroffen zijn door ransomware, maar er zijn nog steeds veel soorten ransomware zonder oplossing. Een aantal preventieve stappen die u zelf kunt ondernemen zijn:

  • Bewaar altijd een kopie van uw belangrijkste bestanden ergens anders: in de cloud, op een andere schijf offline, op een geheugenstick of op een andere computer.
  • Gebruik betrouwbare en up-to-date antivirussoftware.
  • Download geen programma’s van verdachte websites.
  • Open nooit zomaar bijlages in emails van onbekenden, ook al ziet het er belangrijk uit.
  • Als u zomaar wordt opgebeld door een onbekend nummer die beweert u te helpen met uw computer, hang dan meteen op.
  • Geef nooit iemand zomaar toegang tot uw computer vanaf een afstand.