De crypto-markt is in de afgelopen jaren een stuk volwassener geworden. Er zijn grote bedrijven zoals Tesla en MicroStrategy die nu Bitcoin bezitten. Aan de andere kant heeft dit er ook voor gezorgd dat er steeds meer wordt gedaan aan de regelgeving. 

Een van de laatste trends is de “metaverse”, kort samengevat is dat de plek waar het digitale leven en het “echte” leven samenkomen. Met alle ontwikkelingen is er een grote kans dat ons leven in de toekomst voor een groot deel in een digitale wereld zal afspelen. Dit zorgt voor een nieuwe markt vol mogelijkheden om geld te verdienen. Denk aan het verkopen van digitale stukken land. Het is misschien lastig voor te stellen maar er zijn al meerdere stukken “land” verkocht in online werelden, in Decentraland (een digitale wereld) is er laatst nog een stuk verkocht voor maar liefst 2,4 miljoen dollar.

Reden genoeg voor de Europese Unie (EU) om het te hebben over de regulatie van deze markt. En niet zonder reden, de eerste suggestie die naar boven in Google na “metaverse” is “metaverse money laundering.”

Volgens een van de EU-commissarissen moeten de regelgevers eerst beter begrijpen wat de metaverse nou eigenlijk is. Pas daarna zouden ze kunnen beslissen over de beste manier van regelgevend optreden. De EU onderzoekt de metaverse en kijkt daarbij naar de mogelijke acties die nodig zijn voor de regelgevende controle. Dat is wat uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie, Margrethe Vestager, zei.

Vestager zei dat regelgevers de metaverse beter moeten begrijpen om te beslissen voordat ze kunnen besluiten hoe ze het beste kunnen optreden.

“De metaverse is er al. Dus natuurlijk kijken we naar wat de rol zal zijn voor een toezichthouder”, zei Vestager dinsdag in een online evenement. 

De gesprekken lijken tot nu toe pas net te zijn begonnen. Het kan dus nog een tijd duren voordat de nieuwe regels worden vormgegeven en ingevoerd.