
Als reactie op de ‘dreiging’ van Facebook’s Libra project heeft de Europese Unie (EU) een document uitgegeven waarin de Europese Centrale Bank (ECB) wordt opgeroepen om de mogelijkheden te bestuderen voor een eigen cryptocurrency.
In het gepubliceerde document wordt onder andere aangemoedigd om “een gemeenschappelijke aanpak van cryptocurrencies te ontwikkelen.” Centrale banken zouden de kansen en uitdagingen van digitale valuta moeten onderzoeken, onder meer door concrete stappen voor te bereiden.
Markus Ferber, een Duitse politicus en vice-voorzitter van de Commissie economische en monetaire zaken van het Europees Parlement, besprak de noodzaak van een actie tegen de dreiging van Libra.
“We hebben op zijn minst een robuust regelgevingskader nodig met virtuele valuta om te gaan.”
“De (uitvoerende EU) Commissie is tot nu toe veel te zelfgenoegzaam geweest. Met de dreiging van Libra is het nu tijd voor actie,” zei hij.
Libra niet welkom in Europa
In september 2019 zei Benoit Coeure, lid van de directie van de ECB, dat er “grote zorgen” waren over Libra en dat zij “zeer zorgvuldig naar deze projecten moesten kijken, de lat voor wettelijke goedkeuring is zeer hoog gelegd.”
Tegelijkertijd zei de gouverneur van de Franse centrale bank Francois Villeroy de Galhau dat Libra bezorgdheid uitte over het witwassen van geld en gegevensbescherming.
De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire deelde zijn zorgen en zei dat hij ervan overtuigd was dat de ontwikkeling van Libra binnen de EU moest worden afgewezen.
De Italiaanse minister van Financiën Roberto Gualtieri was het eens met zijn Franse collega’s en merkte op dat er een “sterke consensus” bestond tussen Europese landen om Libra en andere particuliere cryptocurrencies te blokkeren.
Het lijkt er dan ook op dat er binnen de EU voorlopig geen plaats is voor een project als Libra.
Een interessant feitje is wellicht dat alle bovenstaande heren de leeftijd van 50 jaar gepasseerd zijn. Is hier wellicht sprake van een generatiekloof? Zal er nog een generatie overheen gaan voordat de wereld klaar is voor een volledig digitaal en misschien zelfs particulier monetair systeem?
Centrale banken verder over de wereld
De ECB is niet de enige centrale bank met plannen om een eigen digitale valuta uit te gaan geven.
Nadat Facebook afgelopen juni de whitepaper van Libra naar buiten heeft gebracht zijn er meerdere landen geweest die direct actie hebben ondernomen.
Zo heeft China, dat al bezig was met een eigen digitale valuta te ontwikkelen, het traject geïntensiveerd.
Verschillende lokale nieuwszenders hebben al gespeculeerd dat de cryptocurrency – welke wordt uitgegeven door de People’s Bank Of China (POBC) – al begin 2020 zou kunnen worden gelanceerd.
Een van de buurlanden van China, Noord-Korea, heeft ook aangegeven dat ze bezig zijn met het ontwikkelen van een eigen cryptocurrency. Wat we hiervan moeten verwachten is nog maar de vraag, er is nog maar weinig bekend.
Volgens een recent uitgegeven document door de regering van Turkije zouden we eind 2020 ook een Turkse cryptocurrency kunnen verwachten. Het project zou een digitale versie van de Lira moeten worden, welke wordt uitgegeven door de ‘Central Bank of the Republic of Turkey’ (CBRT).
De toekomst
Op de korte termijn zullen we waarschijnlijk nog weinig merken van alle bovengenoemde projecten, het staat allemaal nog in de kinderschoenen.
Op de lange termijn zullen we er waarschijnlijk niet onderuit komen dat het monetaire systeem volledig gedigitaliseerd wordt. De vraag is alleen of we een particuliere stablecoin zullen krijgen of dat overheden voet bij stuk houden en we een door de overheid uitgegeven digitale munt krijgen.
De tijd zal het leren!