Wat is Ethereum (ETH)?

Onze persoonlijke data wordt grotendeels opgeslagen op andere computers, deze andere computers bestaan uit (cloud) servers van bedrijven zoals bijvoorbeeld Amazon, Google of Facebook.
Dit heeft een aantal voordelen, zo hebben deze grote bedrijven teams met specialisten die ervoor zorgen dat het vrijwel altijd veilig blijft.
Aan de andere kant zijn er ook een aantal nadelen en kwetsbaarheden aan deze manier, zo hebben we in het verleden gemerkt dat dit soort systemen kwetsbaar zijn voor hacks,
Een hacker of overheid kan op deze manier bijvoorbeeld toegang verkrijgen tot jouw bestanden zonder dat jij daarvan weet wat betekent dat zij data kunnen stelen, lekken of veranderen zonder jouw medeweten.

De uitvinder van de Apache Web Server (Brian Behlendorf) stelt zelfs dat dit de grootste fout is van het internet, hij en anderen zijn ervan overtuigd dat het internet altijd decentraal had moeten zijn.

Omdat dit vanuit de grote bedrijven niet zal komen is er een nieuwe community bezig om aan de hand van nieuwe methodes dit een realiteit te maken en als gevolg hiervan is Ethereum ontstaan.

De visie van Ethereum

Het doel van Ethereum is om de blockchain technologie te gebruiken om apps van derden te vervangen. – Gericht op partijen welke zich bemoeien met het opslaan van data en financiële onderdelen.
Zo wordt Ethereum ook wel de ‘Wereld Computer’ genoemd.
Omdat zij de huidige techniek willen decentraliseren – volgens sommigen zelfs democratiseren – is dit een veelbelovend project.

Met Ethereum worden de servers en clouds vervangen door nodes welke worden gerund door vrijwilligers van over heel de wereld. De visie hierachter is dat gebruikers over de hele wereld van dezelfde functionaliteiten gebruik kunnen maken.

ERC-20 tokens

Veel nieuwe tokens worden gebouwd aan de hand van de ERC-20 standaard, oftewel op de blockchain van Ethereum.
Ethereum is namelijk een van de populairste blockchains van het moment.
Veel nieuwe cryptocurrencies bouwen hun netwerk op de Ethereum blockchain en faciliteren met een eigen token, wat in dat geval een ERC-20 variant is.
ERC-20 tokens kunnen standaard worden opgeslagen op wallets die Ethereum ondersteunen en het Ethereum adres uit je wallet kan je dan ook direct gebruiken om je ERC-20 tokens op te slaan.

Let wel, veel tokens beginnen als een ERC-20 token maar gaan uiteindelijk over op een eigen blockchain, ook wel een eigen mainnet genoemd.
Als dit gebeurt zijn de oude tokens niet meer te gebruiken, wel kunnen deze dan nog omgewisseld worden, dit noemen we een ’token swap’.
In de meeste gevallen kunnen oude tokens worden overgemaakt naar een exchange zoals bijvoorbeeld Binance waar de swap automatisch wordt uitgevoerd.

Voor een overzicht van ERC-20 tokens kijkt u hier.

Hoe Ethereum werd geboren

Ethereum is ontwikkeld door de destijds 19-jarige Rus Vitalik Buterin.
Vitalik is geboren in Rusland maar emigreerde al op zijn zesde naar Canada waar hij terecht kwam in een klas met hoogbegaafde kinderen.
Niet veel later bleek dat hij een uitblinker was in programmeren en in economie, de ideale basis voor cryptocurrency blijkt later.

In 2013 schreef Vitalik Buterin op zijn 19e levensjaar de whitepaper voor het Ethereum netwerk. Het project slaat destijds aan en vormt hierna een ontwikkelingsteam.
In januari 2014 werd het project voor het eerst gepresenteerd op een Bitcoin bijeenkomst in Miami.
Een paar maanden later begon de crowdsale van de Ethereum munt en werd deze verkocht voor slechts 31 dollarcent per ethereum.

Met deze crowdsale werd er destijd rond de 18 miljoen dollar opgehaald in BTC waarmee de basis werd gelegd. In juli 2015 werd de eerste versie van Ethereum gelanceerd.

Ethereum Alliance

Ethereum Alliantie

De groei van het platform krijgt in 2017 een nieuwe impuls wanneer de ‘Ethereum Alliance‘ wordt opgericht.
Dit is een softwareplatform waar 150 internationale organisaties aan meewerken. Door deze aankondiging ervaart het Ethereum netwerk een gigantische groei.