In september betaalden gebruikers van het Ethereum netwerk een record van $166 miljoen dollar aan transactiekosten. In oktober is de Ethereum markt weer enigszins gestabiliseerd en daalde de transactiekosten in totaal met 66% naar $57 miljoen dollar aan transactiekosten volgens data van analysebureau Glassnode.

De daling van de transactiekosten is vermoedelijk te danken aan lagere volumes van op Ethereum gebouwde decentrale beurzen. Hierdoor werd de druk op het netwerk minder groot wat resulteerde in lagere transactiekosten. 

Het handelsvolume op gedecentraliseerde beurzen daalde in oktober met bijna 25% tot $19,4 miljard. De eerste daling sinds april dit jaar. Behalve de totale transactiekosten daalde ook de maximale “gas” prijs die de gebruikers betaalden om transacties op Ethereum te doen van 5,18 miljoen gwei naar 0,6 miljoen gwei (1 miljardste van 1 ether, vergelijkbaar met een sat van bitcoin). 

Deze daling bevestigt dat er minder agressief werd geboden door de marktdeelnemers. 

De totale transactiekosten stegen in Q3 van $22 miljoen naar $166 miljoen, de DeFi bubbel was hiervan de aanstichter na de lancering van het COMP-governance-token door Compound in juni. Als gevolg verdienden etherminers in september meer dan zes keer meer dan bitcoin miners.

Hoewel Ethereum-miners in oktober aanzienlijk minder verdienden aan vergoedingen dan de voorgaande maand, verdienden ze nog steeds meer dan de Bitcoin-miners, die $41,20 miljoen aan vergoedingen verdienden.