5 jaar oud, in mensenlevens stelt het niks voor, in crypto echter ben je als project met een leeftijd van 5 jaar een van de ouderen. Ethereum viert deze maand zijn 5e verjaardag en heeft een lange weg afgelegd sinds het begon in 2015. 

Vijf jaar geleden werd Ethereum gelanceerd dat het landschap van de crypto- en blockchain-ruimte voor altijd zou veranderen. Sinds de lancering in juli 2015 heeft Ethereum een ​​aantal geplande veranderingen ondergaan. De recente overstap van het project naar proof-of-stake of PoS is daar een van. Ondanks dat deze overstap nu compleet is heeft het met een aantal vertragingen te maken gehad.

Lancering in 2015

Op 28 juli 2015 onthulde Ethereum details die een verwachte lancering voor Frontier, tussen 29 juli en 30 juli onthulde. Het project startte zoals gepland op 30 juli.

Binnen een jaar na de lancering was Ethereum al ontplooit tot een van de belangrijkste spelers in de blockchain- en crypto-industrie, met Ether (ETH) die de plaats innam als het op één na meest waardevolle crypto-activum op de markt (achter Bitcoin).

Ethereum had tijdens de ontwikkelingsfase vier hoofdstops: Frontier, Homestead, Metropolis en Serenity. Iedere stop is een grote update en uitbreiding aan het netwerk.

Ethereum publiceerde een geplande overstap naar de tweede fase, Homestead, op 29 februari 2016, die naar verwachting op 14 maart zou worden gelanceerd. Homestead arriveerde zoals verwacht op 14 maart op het netwerk.

Updates met vertragingen

In 2017 kwam de grote update naar Metropolis, een fork die naar verwachting in de laatste dagen van september van dat jaar op het netwerk zou landen. Latere rapportage toonde forks Byzantium en Constantinopel als de verwachte uitkomst. In september zag het evenement er goed uit voor een tijdige release.

De vierde fase, Serenity, ook wel bekend als Ethereum 2.0 of ETH 2.0, is nog steeds in de maak – dit is het resultaat van een lange reeks vertragingen. Het team had als oorspronkelijke lanceringsdatum januari 2020, hoewel de sector vandaag de dag nog steeds wacht op de grootste update tot nu toe. Ethereum 2.0’s voltooide testnetwerk opent naar verluidt op 4 augustus haar deuren. Van Ethereum 2.0 (of “Serenity-upgrade”) wordt verwacht dat het de schaalbaarheid en stabiliteit van het netwerk verbetert. Volgens ontwikkelaars zal Ethereum 2.0 sharding omvatten om de netwerkbandbreedte drastisch te vergroten en de gas-fee § te verlagen, waardoor het goedkoper wordt om Ethereum (ETH) -tokens te verzenden en te communiceren met slimme contracten.