De naderende Merge naar het Proof-of-Stake consensus model zorgt voor bijna evenveel opwinding als de laatste Bitcoin halving in 2020. Het ondergaan van de fundamentele transitie naar een ander consensus mechanisme is ook niet zomaar iets: Ethereum is de op één na grootste cryptomunt en er draaien ruim drieduizend decentrale apps (dApps) op de Ethereum blockchain. Naar verwachting vindt de Merge op 15 september plaats.

Het kan niemand zijn ontgaan dat Ethereum een grote verandering te wachten staat. Het Proof-of-Work (POW) mechanisme dat ten grondslag ligt aan het netwerk wordt omgezet naar Proof-of-Stake (POS). Dit is een ingrijpende verandering, waardoor mining niet meer nodig zal zijn. Het energieverbruik voor het ondersteunen van het netwerk zal daarmee met maar liefst 99,9 procent dalen. De Merge is de eerste fase van het transformatieproces naar een veiliger, sneller en duurzaam netwerk.

Beacon chain succesvol overgezet op POS

Met het succesvol toepassen van de Bellatrix update op 6 september, is de Beacon chain inmiddels aangepast op het POS-systeem. Bij het ontstaan van Block 58750000000000000000000, wordt de Beacon Chain samengevoegd met het Ethereum Mainnet. Dan is de Merge een feit en zal duidelijk worden of de blockchain en de daarop gebouwde apps naar behoren blijven werken.

Aftellen met Google

Opmerkelijk genoeg heeft zelfs Google een applicatie geplaatst waarmee je kunt volgen op welke datum en welk tijdstip de Merge plaats zal vinden. Deze komt tevoorschijn als je zoektaal staat ingesteld op Engels. Het geeft aan dat er veel wordt gegoogled met de term “Ethereum Merge”.

Bron: Google, realtime calculator tot aan de Merge (maandag 12-09-2022)

De teller op Etherscan laat echter een verschillend resultaat zien. Etherscan is een zoekmachine waarmee transacties op de Ethereum blockchain kunnen worden gezocht, geverifieerd en gevalideerd, specifiek voor het Ethereum smart contract-platform.

Met welke data wordt het moment van de Merge berekend?

Het Merge-moment hangt voornamelijk af van de moeilijkheidsgraad van de nog te minen blocks tot aan het block van de Merge: Block# 58750000000000000000000.
Een andere parameter in het berekenen van het exacte tijdstip is de hashrate, de snelheid van de totale rekenkracht van de Ethereum miners. De datum waarop de meesten rekenen ligt momenteel op 15 september. Maar let op: dit kan nog veranderen.

In dit artikel wordt beschreven wat de transitie naar POS precies inhoudt en welke fases daarbij zullen worden doorlopen: De spanning voor Ethereum loopt op, de koers stijgt mee – Bitcoin Meester

BitcoinMeester houdt het nieuws vanaf de aanvang van de Merge nauwlettend bij en zal via de officiële kanalen updates plaatsen. Hier kunt u alvast lezen wat de Merge voor Ethereum houders bij Bitcoin Meester betekent.