Ethereum (ETH), de op bitcoin na grootste cryptocurrency wereldwijd, behaalde maandag nieuwe meerjarige hoogtepunten na een rally met dubbele cijfers afgelopen week. Niet alleen Bitcoin groeit dus naar ongekende hoogtes, maar ook Ethereum en talloze andere altcoins laten grote stijgingen zien de afgelopen dagen. 

Omstreeks 07:30 uur vanochtend bereikte ether een koers van $1.151 dollar. Een niveau dat voor het laatst werd gezien in januari 2018. De prijzen stegen vorige week met meer dan 40% om de grootste wekelijkse winst sinds december 2018 te registreren.

Hoewel bitcoin recent met volle vaart door de all time high is gebroken ligt dat voor ethereum nog iets verder weg. Op het moment van schrijven handelt ethereum op een prijs van $1.020. Dat betekent dat de koers nog 43% lager is dan de all time high welke stamt uit januari 2017. 

Institutionele interesse

Bitcoin brak vorige maand de all time high van $20.000 welke stamde uit december 2017 en schoot vervolgens dwars door de $30.000 heen. Op zondag 3 januari zag Bitcoin zelfs een koers van $ 34.500. Volgens kenners is deze stijging onder andere te wijten aan de institutionele beleggers zoals MicroStrategy en verschillende andere beursgenoteerde bedrijven die hun contanten in de tweede helft van 2020 hebben gediversifieerd naar bitcoin.

Deze institutionele interesse is er vooralsnog niet in Ethereum. Het lijkt een kwestie van tijd welke partij er als eerste een etherinvestering zullen doen. Zodra dit gebeurt zou het wel eens kunnen zorgen voor nieuwe hoogtes.

Volgens gegevensbron CryptoCompare hebben de ’topbeurzen’ een etherhandelsvolume van meer dan $19 miljard geregistreerd in de afgelopen 24 uur, tegenover $16 miljard in bitcoin. Ether is nu dus de grootste cryptocurrency qua handelsvolume bij de grootste beurzen. De marktkapitalisatie van $120 miljard (ether) ligt echter nog steeds ver onder de $600 miljard van bitcoin.

Afgezien van de toegenomen vraag lijkt ether te profiteren van een opdrogende liquiditeit aan de verkoopzijde, aldus Ki Young Ju, CEO van het in Korea gevestigde blockchain-analysebedrijf CryptoQuant.

De reserve van ether zijn met 20% gedaald op de beurzen in vergelijking met mei 2020. Deze daling is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat investeerders de ether in eigen bewaring of gebruiken om te staken op Ethereum 2.0.