Medeoprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, zegt dat de huidige financiële crisis heel anders is dan de wereldwijde financiële crisis van 2008 waaruit Bitcoin is voortgekomen – en dat de crypto community haar denken moet aanpassen.

Buterin zei op 2 juni in een Twitter-thread dat sommige van de meest dierbare verhalen van Bitcoin deze keer niet waren uitgekomen.

Pandemie en protesten

De mede-oprichter van Ethereum (ETH) zei dat 2020 geen herhaling is van de financiële crisis in 2008/2009. Hij Tweette eerder: ‘het is een ‘viruscrisis’, een crisis van ‘epistemologie’ en een van ‘overheersende politiemacht’.

Hij betwistte het idee dat het Bitcoin-verhaal over inflatie een belangrijk aspect was van de huidige situatie – niet in het minst vanwege het dreigende beeld van deflatie:

‘Ja, de geldprinter is brrrrr. Maar dat is een relatief klein deel van wat er aan de hand is, en zelfs daar blijft de inflatie * dalen * niet stijgen.”

Buterin voegde daaraan toe toe dat Bitcoin en cryptocurrencies niet gecorreleerd zijn aan traditionele activa. Als bewijs toonde hij daarbij een grafiek van de neergang in de S&P 500 markt in maart, terwijl de waarde van Bitcoin en andere digitale valuta’s met meer dan 50% daalde.

Met de tijd mee

Buterin zei dat het hoog tijd is dat de gemeenschap verder gaat dan de mentaliteit die blijkt uit de tweet van Binance CEO, en tevens invloedrijk twitter gebruiker, Changpeng Zhao:

De reactie van Buterin op deze tweet was het volgende “Ik treed naar voren en zeg dit direct: deze mentaliteit hieronder is * precies * wat we nu verder zouden moeten uitbreiden. GELD HERVORMEN IS NIET Voldoende.”

Alternatief gebruik voor crypto

Maar als crypto niet alleen gaat over het hervormen van financiën, wat zijn dan nog enkele andere geschikte use-cases? Buterin zei dat er veel categorieën applicaties op Ethereum en andere blockchains zijn die verder gaan dan financiën:

“Gedecentraliseerde censuur-bestendige publicatie en communicatie, gedecentraliseerde gemeenschappen / bestuur / DAO’s, DAO’s voor contentcuratie, enz. Allemaal belangrijk werk.”

De mede-oprichter van Ethereum herhaalde dat oude ideeën worden weggevaagd en dat de gemeenschap deze nieuwe realiteit moet omarmen:

“2016-20 is een periode van ideologische aanpassing”, zei Buterin. “Veel oude ideologieën en coalities gaan dood en er worden veel nieuwe geboren. De heuvels en valleien op de slagvelden verschuiven. De crypto-ruimte moet zorgvuldig in de gaten worden gehouden en zich aanpassen aan nieuwe realiteiten. ”