Begin deze maand berichtten wij dat het Ethereum Classic Netwerk (niet te verwarren met het reguliere Ethereum netwerk) slachtoffer was geworden van meerdere aanvallen

Zo zag het Ethereum Classic-netwerk op 1 augustus een blockchain-reorganisatie die 3.693 blokken aan transactiegeschiedenis veranderde. Onderzoek toonde aan dat dit een kwaadwillende aanval was met als gevolg dat ongeveer $ 5,6 miljoen aan ETC dubbel werd uitgegeven. Enkele dagen later kreeg Ethereum Classic nog eens een 51% aanval te verduren, wat resulteerde in een reorganisatie van meer dan 4.000 blocks.

In januari 2019 was het netwerk ook al het slachtoffer van een andere aanval van dezelfde soort. 

Ethereum Classic Labs heeft nu een plan gepubliceerd waarmee de Ethereum Classic blockchain beter beschermd zou zijn tegen toekomstige aanvallen. 

Het gepubliceerde bericht begint allereerst met een reactie op de recente ontwikkelingen.

“Beveiliging staat voorop bij Ethereum Classic. Als reactie op de recente aanvallen op het netwerk ontwikkelen we een strategisch en robuust plan om ETC vooruit te helpen. Als beheerders van een openbare blockchain zijn we vastbesloten om de integriteit van het ecosysteem te beschermen. We investeren meer middelen, menselijk en financieel, om de veiligheid te verbeteren, het netwerk te versterken en een mooie toekomst voor ETC te verzekeren.”

De organisatie stelt onder andere voor om onmiddellijk actie te ondernemen en om de komende drie tot zes maanden grote wijzigingen in de netwerkarchitectuur door te voeren. 

De onmiddellijke maatregelen die door Ethereum Classic Labs worden voorgesteld omvatten onder andere een samenwerking met mining pools en miners om een ​​consistente hashrate te behouden en de mogelijkheid te krijgen deze te vergroten wanneer dat nodig is. Een hogere hashrate zou een aanval van 51% op het netwerk aanzienlijk duurder maken om uit te voeren waardoor het minder interessant zou zijn.

Op de lange termijn zou er onder andere een hogere 51% weerstand in het leven worden geroepen middels een hardfork die checkpoints zou creëren waarbuiten reorganisatie niet mogelijk was, en het minining algoritme veranderen naar een nieuw proof-of-work mining-algoritme.