Ethereum (ETH) heeft eerder vandaag een koers bereikt van meer dan $3.000 per token. Op het moment van schrijven is de token nog verder gestegen en is de gemiddelde prijs zelfs boven de $3.100 per stuk. De $3.000 is een nieuwe mijlpaal in het bestaan van de munt, welke de afgelopen week met bijna 25% is gestegen in waarde.

De recente stijging heeft Ethereum geholpen om The Walt Disney Company en Bank of America in te halen op basis van totale marktkapitalisatie. De marktkapitalisatie van Ethereum is deze week gegroeid tot $346,72 miljard, gekeken naar CoinMarketcap. Ter vergelijking: Bitcoin heeft momenteel op een marktkapitalisatie van $1.079 biljoen, tussen de totale marktkapitalisatie van het edelmetaal zilver op $1.416 biljoen en boven het sociale mediabedrijf Facebook op $ 923,12 miljard.

Wanneer Ethereum hard stijgt komen de speculaties doorgaans snel weer op gang dat een “flippening” aanstaande zou zijn. De flippening is een event waarbij Ethereum Bitcoin zou kunnen “flippen” op basis van totale marktkapitalisatie. 

De oorzaak van de stijging

Het is lastig om een specifieke oorzaak aan te wijzen voor de recente stijging van Ethereum, het is een samenhang van verschillende factoren. De eerste is een voortdurende toename van activiteit op het netwerk, ook van institutionele partijen. Eerder deze week kondigde de Europese Investeringsbank aan dat ze een tweejarige digitale obligatie ter waarde van $121 miljoen zou uitgeven in samenwerking met bank entiteiten zoals Goldman Sachs. De interesse van de detailhandel in DeFi is de laatste tijd ook gestegen, waarbij de totale waarde verbazingwekkende hoogtepunten van meer dan $100 miljard bereikte.

De ‘London’-hardfork, die de EIP-1559-herziening van de vergoedingsstructuur van Ethereum omvat, evenals de daaropvolgende ETH 2.0-overgang naar een proof-of-stake consensusmodel, zouden ook belangrijke gebeurtenissen zijn die beleggers overtuigen om in te stappen. Deze upgrades van het netwerk zullen de kosten voor de gebruikers van het netwerk aanzienlijk verlagen, evenals het bedrag aan ETH dat aan miners wordt uitgekeerd, wat op zijn beurt naar verwachting de druk aan de verkoopzijde op ethereum zal verminderen.