Het werk aan Ethereum 2.0 zit er bijna op en is nu bijna volledig gericht op het oplossen van bugs, waarbij het team probeert alle bestaande klanten te synchroniseren in één enkele versie van de blockchain.

Een rapport over de “Ethereum 2.0-implementation call”, gehouden op 14 mei, onthulde dat het grootste deel van het werk is gewijd aan het oplossen van codefouten en het verbeteren van manieren om ze te detecteren.

Voor het detecteren van fouten rapporteerde Mehdi Zerouali van Sigma Prime een grote vooruitgang bij het ontwerpen van zogeheten “fuzzing-technieken” die gegevens naar het programma versturen om te kijken waar de breekpunten zich bevinden in het programma. De analyse van Sigma-Prima heeft al geholpen bij het vinden van verschillende low-level bugs in de Ethereum 2.0 software en de bibliotheken waarop ze vertrouwen. Er werd onder andere een neverending loop gevonden in de Teku-client en een segmentation fault in de Nimbus.

Klanten die zich richten op bugs

Omdat de clients verantwoordelijk zijn voor het bijhouden en valideren van de blockchain, is het belangrijk dat ze volledig met elkaar zijn gesynchroniseerd. Voor Ethereum 2.0 zijn zeven afzonderlijke clients in ontwikkeling.

De meesten van hen werken aan optimalisaties voor het Schlesi-testnet, het eerste Ethereum 2.0-testnet met meerdere clients dat de mainnet-omgeving moet simuleren.

Het eerste Schlesi-netwerk werd gelanceerd met de klanten van Prysm en Lighthouse, ontwikkeld door Prysmatic Labs en Sigma Prime.

Na de lancering van Schlesi sloot ook de Teku-client van PegaSys zich aan bij het testnet, terwijl Nimbus en Lodestar tot nu toe slechts beperkt succes boekten.

Vernieuwde lancering verwacht voor juni

Afri Schoedon, de leider van het Schlesi-testnet initiatief, legde uit dat het netwerk een moeilijke start had. Bugs verhinderden de eerste lancering, en toen dat eenmaal was opgelost, was de transactie-finaliteit “verschrikkelijk” omdat de clients vaak crashten.

Maar Schoedon prees de ontwikkelaars voor hun reactievermogen bij het oplossen van deze problemen, waardoor het netwerk kon stabiliseren. “Ik denk dat we allemaal verbaasd zijn hoe stabiel het is”, voegde hij eraan toe.

“Ik zou juni 2020 zorgvuldig als lanceringsdatum gebruiken”, voegde hij toe, hoewel hij opmerkte dat dit sterk afhangt van verschillende factoren.