El Salvador heeft vanaf vandaag, 7 september, Bitcoin ingevoerd als officieel betaalmiddel. Hiermee is het wereldwijd ook meteen omgedoopt tot ‘Bitcoin Day.’ Vandaag is dus de dag dat de Bitcoin-wet van El Salvador officieel van kracht is drie maanden nadat het parlement de historische stemming had aangenomen. Dit maakt het Midden-Amerikaanse land nu het eerste land ter wereld dat Bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel erkent.

De eerste dag van het Bitcoin-experiment van El Salvador werd enigszins ontsierd door servercapaciteit issues die werden geleden door de door de staat uitgegeven Chivo-portemonnee. President Bukele besprak de situatie en tweette het volgende:

El Salvador heeft zelf het goede voorbeeld gegeven en 200 BTC gekocht. Hiermee bezit het land nu 400 BTC. Tevens heeft het parlement van het land onlangs een Bitcoin-fonds van $150 miljoen goedgekeurd om conversies van BTC naar Amerikaanse dollars te vergemakkelijken. De kans dat er meer grote bulk aankopen plaatsvinden door El Salvador is dus groot. 

Sinds het aannemen van de wet afgelopen juni heeft het land een grote fanschare opgebouwd binnen de Bitcoin-gemeenschap. De lancering van dinsdag zal naar verwachting worden aangevuld met een solidariteitsaankoop van $30 aan BTC van verschillende Bitcoin-voorstanders in Latijns-Amerika en wereldwijd. 

De voordelen voor het land zijn enorm. Het land hoeft geen schulden te maken om een eigen valuta te onderhouden en daarmee handel te drijven. Tevens zorgen deze landen voor uitstekende kansen voor de adoptie van cryptocurrencies en voor crypto-startups.