Deribit, een Nederlands handelsplatform voor cryptocurrency-derivaten, vertrekt uit ons land naar Panama in Latijns-Amerika vanwege de aankomende toezichtregels.

Volgens een persbericht van 9 januari gaat Deribit, dat een van de grootste exchanges ter wereld is voor bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) futures en opties, volledig overgezet worden van Deribit B.V. naar DRB Panama Inc., een dochteronderneming van het bedrijf.

Crypto-gerelateerde bedrijven moeten zich binnenkort verplicht registreren bij De Nederlandsche Bank (DNB) die als toezichthouder zal fungeren. De invoering van de registratieplicht is een aanpassing van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

De nieuwe wetgeving vloeit voort uit nieuwe Europese richtlijnen voor antiwitwaspraktijken (AMLD5), maar is strenger dan Europa voorschrijft. Het kabinet wil er allerlei extra toezichthoudende regels vanuit de bancaire sector aan toevoegen (Wet op financieel toezicht).

Dat houdt in dat cryptobedrijven in Nederland onderworpen worden aan een soort verkapt vergunningstelsel en onder de nieuwe regelgeving niet alleen verplicht worden klantgegevens te delen met opsporingsinstanties, maar ook worden verplicht om zelf voor hoge toezichtkosten op te draaien.

De nieuwe toezichtregels zouden eigenlijk 10 januari al worden doorgevoerd, maar DNB kondigde onlangs uitstel aan. Er is nog geen nieuwe datum bekend. Deribit meldt het volgende in het persbericht erover:

Momenteel is Deribit actief in Nederland. Nederland zal echter hoogstwaarschijnlijk een zeer strikte implementatie van nieuwe EU-regelgeving aannemen die ook van toepassing is op cryptobedrijven.

Als Deribit onder deze nieuwe regelgeving valt, zou dit betekenen dat we van onze huidige en toekomstige klanten een uitgebreide hoeveelheid informatie moeten eisen.

Wij zijn van mening dat cryptomarkten voor de meesten vrij beschikbaar moeten zijn, en dat de nieuwe regelgeving voor de meeste handelaren te hoge hindernissen zou opwerpen, zowel regelgevend als qua kosten.”

Het nieuwe toezichtsbeleid heeft veel kritiek ontvangen en brengt wellicht een groot aantal Nederlandse cryptobedrijven in de problemen. Bedrijven als Bottle Pay, Coingarden, Chopcoin en Simplecoin hebben inmiddels al aangekondigd dat zij de deuren sluiten.

Klanten van Bitcoin Meester hoeven zich echter geen zorgen te maken en zullen waarschijnlijk weinig merken van de nieuwe wetgeving. Bitcoin Meester heeft al registratie aangevraagd bij de DNB en hanteert ook nu al een streng Know Your Customer (KYC) en Anti-Money Laundering (AML) beleid.