Het jaar 2020 is bijna ten einde. 2020 was een jaar van regulering, groei en nieuwe all-time-highs. In dit artikel blikken we terug op het afgelopen jaar en wat het heeft betekend voor crypto!
Regulatie
Het afgelopen jaar was het jaar van regulatie. Sinds 21 mei 2020 dienen Nederlandse aanbieders van cryptodiensten zich te registreren bij de Nederlandsche Bank (DNB). Nederlandse aanbieders van cryptodiensten mogen sinds deze datum hun activiteiten alleen verrichten als ze in het openbaar register van DNB zijn opgenomen. Hiertoe dienen alle bedrijven een registratie bij DNB aan te vragen en aan te tonen dat ze aan de eisen uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977 (Wwft) voldoen. Begin november 2020 verkreeg Bitcoin Meester haar registratie. Met deze registratie op zak kan Bitcoin Meester haar activiteiten blijven voortzetten.
Maar niet alleen in Nederland is crypto een onderwerp van politieke discussie. Het is ook merkbaar in andere landen, zoals de Verenigde Staten, dat ze op de lange termijn crypto als een potentiële bedreiging voelen van hun eigen valuta. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), de financiële toezichthouder van de Verenigde Staten, heeft recent Ripple Labs aangeklaagd voor een bedrag van 1,3 miljard dollar.
De verwachting is dat we ook volgend jaar in Europa en andere plekken op de wereld steeds meer regulatie gaan zien vanuit de overheden.
Coronavirus
Het coronavirus, we zijn er allemaal moe van, maar we kunnen er niet omheen dat dit ook zijn weerslag had op de cryptocurrency-sector. Met de verspreiding van de wereldwijde Coronavirus-pandemie (COVID-19) is de relatie tussen Bitcoin en de aandelenmarkt uitgebreid. Zo daalde de prijs van Bitcoin op 12 maart 2020 onder $ 4.000 na een scherpe daling van de S&P-index in de VS. Dat hetzelfde jaar de all-time-high, stammend uit 2017, zou worden doorbroken had waarschijnlijk niemand aan zien komen. COVID-19 zorgde daarnaast voor een ongekende hoeveelheid nieuw geld dat werd gedrukt, waardoor het risico op toekomstige inflatie toeneemt. Volgens schattingen is rond de 22% van alle in omloop zijnde Amerikaanse dollar in 2020 gedrukt.
Institutionele beleggers en bredere accepatie
Bitcoin is een steeds populairder bezit geworden onder institutionele beleggers. Tegen het einde van het tweede kwartaal van 2020 meldde Fidelity in een onderzoek onder bijna 800 institutionele beleggers dat 36% crypto-activa bezat. Een afzonderlijke enquête, uitgevoerd door crypto-vermogensverzekeraar Evertas, deelde dat respondenten denken dat hedgefondsen hun crypto-bezit drastisch zullen vergroten. Het projecteerde ook dat 90% van de institutionele houders van crypto-activa het komend jaar verwacht nog meer in Bitcoin te investeren.
Van MicroStrategy en Grayscale tot JPMorgan en Goldman Sachs, Bitcoin heeft zijn plaats in beleggingsportefeuilles verstevigd als activa die moeten worden aangehouden als afdekking tegen inflatie en valutadevaluatie.
Hoewel de toekomstige waarde van Bitcoin een eeuwige discussie blijft, is de realiteit dat investeerders en financiële instellingen nu geloven dat het aanhouden van BTC minder riskant kan zijn dan helemaal geen Bitcoin te bezitten. Volgens crypto-onderzoeksbureau Messari behoren meer dan 81.000 BTC (0,5% van de totaal circulerende bitcoin) zelfs tot “de schatkist van beursgenoteerde bedrijven”.
Behalve institutionele beleggers richten ook langzamerhand meer bedrijven zich op het handelen in cryptocurrencies. Zo heeft PayPal het kopen en verkopen van cryptovaluta uitgerold naar meer dan 300 miljoen gebruikers. Zag Square record volumes en -inkomsten voor bitcoin en heeft Revolut cryptodiensten over de hele wereld uitgerold.
All-time-high
Bitcoin heeft in de laatste weken van het jaar nog een flinke run gemaakt en hierbij de all-time-high, welke stamde uit 2017, doorbroken. De nummer één cryptocurrency op basis van marktwaarde steeg op 16 december boven een belangrijke punt: de $20.000 dollar koers. De waarde van Bitcoin is in de afgelopen drie maanden verdubbeld en de institutionele rally ziet er duurzaam uit. Over het hele jaar is Bitcoin 289.19% gestegen op het moment van schrijven.
Het breken van de $20.000, wat een belangrijke drempel vormde, heeft gezorgd voor een geheel nieuw terrein voor bitcoin en opent de deuren voor een klim naar nieuwe hoogtes.
Stablecoins
Het aanbod is stablecoins steeg met 500% en bereikte een voorraad van $ 23 miljard. Er zijn momenteel $ 23 miljard aan stablecoins in omloop – vergeleken met $ 31 miljard PayPal-dollars. Stablecoins groeien snel tot een van de meest gebruikte betalingsnetwerken in de wereld. Het dagelijkse handelsvolume van Stablecoin steeg met meer dan 300% als gevolg van de DeFi en derivatenmarkten die substantiële groei zagen in het afgelopen jaar.
Liquiditeitsmining en de groei van DeFi zorgden ervoor dat stablecoins zoals USDC en Dai stegen in de uitgifte. Gebruikers van DeFi blijven handelen, onderpand geven en betalen met stablecoins
Conclusie
2020 was een jaar waarin Bitcoin en de gehele cryptocurrency sector een flinke groei doormaakte. Van regulering tot een nieuwe all-time-high en een bredere acceptatie onder beleggers en grote bedrijven als PayPal. 2021 zal dan ook naar alle waarschijnlijkheid deze trend voortzetten.