De  Union of European Football Associations, in de volksmond bekend als UEFA, heeft 17 februari aangekondigd meer dan een miljoen kaartjes voor voetbalwedstrijden te distribueren via een mobiele applicatie die draait op een blockchain. De UEFA beweert ze met dit nieuwe ticketingsysteem “toegang tot het stadion soepel, veilig en zeker zal maken.”

Deze nieuwe blockchain-gebaseerde mobiele ticketing oplossing is bedoeld om het namaken van tickets te voorkomen door tickets alleen te activeren door bluetooth zodra de fans in de buurt van het stadion zijn. Naar verwachting kan de app kan eind mei worden gedownload voor zowel Android- als iOS gebruikers.

Tickets worden uiterlijk zeven dagen voor de wedstrijd afgeleverd en de UEFA verwacht meer dan een miljoen mobiele tickets te leveren aan fans in alle 51 wedstrijden tijdens het aankomende Europese kampioenschap. De UEFA heeft besloten dit systeem toe te passen in een poging om de distributie van tickets naar de meest gevraagde UEFA-cup ooit te vereenvoudigen.

De UEFA verklaarde ook dat zij met deze digitale ticketing het papierverbruik zullen verminderen en dat gebruiksvriendelijk is voor voetbalfans:

“Supporters die‘ Volg mijn team ’-tickets kopen, ontvangen hun mobiele tickets pas nadat hun team zich heeft gekwalificeerd voor een specifieke wedstrijd. De mogelijkheid om mobiele tickets te leveren aan fans dicht bij de wedstrijddag zal de reis van de fan aanzienlijk verbeteren, omdat fans niet langer verplicht zal zijn om ticket afhaalpunten te bezoeken.”

Het initiatief zal niet voor het eerst worden ingezet, de eerste succesvolle implementatie van het mobiele ticketingsysteem was al  in augustus 2018 voor de wedstrijd tussen Real Madrid en Atletico Madrid in Tallinn, Estland.

Blockchain als ticket oplossing

Langzaam maar zeker zien we steeds meer sportfranchises en organisatoren van verschillende evenementen zich wenden tot blockchain voor ticket oplossingen. Met de blockchain technologie is vervalsing makkelijker te voorkomen en wordt het gemak voor de supporter of evenementbezoeker vergroot.