Edward Snowden overweegt voor het eerst in een lange tijd om weer bitcoin (BTC) aan te schaffen. Dat zegt de wereldberoemde klokkenluider 13 maart op Twitter:

“Dit is de eerste keer in een tijdje dat ik zin heb om bitcoin te kopen. De daling had te veel te maken met paniek en te weinig met verstand.”

Snowden zegt dat de daling van de bitcoin-koers voornamelijk te wijten is aan paniek. Gisteren was op Bitcoinmeester te lezen dat de koers van bitcoin (BTC) harde klappen heeft gevangen. De uitbraak van het coronavirus alsmede de aangekondigde maatregelen hieromtrent hebben voor paniek gezorgd op de traditionele beurzen.

Deze paniek is vervolgens ook te merken op de cryptocurrency-markt. Er is een soort self-fulfilling prophecy te zien: de paniek zorgt ervoor dat meer mensen massaal hun crypto verkopen en de verkoop zorgt vervolgens weer voor verdere paniek op de markt, enzovoorts.

Snowden is vooral bekend van het lekken van geheime staatsdocumenten van de National Security Agency (NSA) in 2013, toen hij nog in dienst was bij de Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA). Hij onthulde destijds dat de Verenigde Staten en Europa massaal hun eigen en elkaars bevolking bespioneren. Dat zorgde er echter voor dat hij het land moest ontvluchten, waarna hij vertrok naar Rusland. In 2016 werd hij de president van de Freedom of the Press Foundation.

Snowden onthulde vorige zomer, tijdens een Bitcoin-conferentie, dat de server waar hij de gelekte documenten naar toe had gestuurd betaald waren met bitcoin (BTC). Tevens waarschuwde hij toen voor de impact van smartphones en social-mediaplatformen op privacy.

Ook verwierp hij tijdens het evenement het argument dat bitcoin alleen door criminelen wordt gebruikt: “er zijn nog veel meer criminelen die de dollar gebruiken,” aldus Snowden. Toch meldde hij dat hij zich zorgen maakt over de publieke aard van de blockchain van bitcoin en liet weten dat hij zelf fan is van zcash (ZEC), een privacy coin.

Vandaag schoot de koers van bitcoin verder omlaag en kwam de prijs zelfs onder $4.000 uit. Ook altcoins staan al een paar dagen lang op rij in het rood met dalingen van maar liefst 30% of meer. Naast de uitbraak van het virus lijkt ook de PlusToken ponzifraude medeverantwoordelijk te zijn voor de daling van bitcoin. De mensen achter deze scam zijn momenteel een massale hoeveelheid BTC op de markt aan het dumpen.