Een speciale taskforce van de Europese Centrale Bank (ECB) met de taak om onderzoek te doen naar een eigen Europese digitale valuta van de centrale bank (CBDC) zal op korte termijn onderzoeksbevindingen onthullen, aldus ECB-president Christine Lagarde.

Op de conferentie van de Deutsche Bundesbank afgelopen donderdag, welke was gericht op bankieren en betalingen in de digitale wereld, sprak de ECB-president over concurrentie  om het betalingsverkeer op mondiale schaal te domineren en over overwegingen voor een retail-CBDC in de eurozone.

Zo stelde Lagarde dat een digitale variant van de euro het continent in staat zou stellen om voorop te lopen op het gebied van innovatie. Echter gaf het gebrek aan integratie van betalingen in Europa aan dat buitenlandse providers verder zijn in de ontwikkeling en het voortouw hebben genomen. Verschillende economieën over de hele wereld onderzoeken de mogelijkheden voor CBDC’s en het creëren van digitale betalingsecosystemen, terwijl China een leider in de ruimte is geworden en op korte termijn verwacht een digitale variant van de Yen uit te rollen.

“Europa is achterop geraakt in deze competitie”, zei Lagarde.

Over de taskforce

Begin 2020 heeft de ECB een taskforce opgericht die onderzoek doet naar de mogelijkheden voor een digitale euro. Eerder dit jaar berichtte Coindesk dat de taskforce specifiek op zoek was naar een retail CBDC (een die door het publiek kan worden gebruikt om goederen en diensten te kopen) in tegenstelling tot een groothandel valuta (die alleen kan worden gebruikt door financiële instellingen). Lagarde bevestigde dit op het evenement van donderdag.

“Digitaal groothandel geld is niet nieuw, aangezien banken al tientallen jaren toegang hebben tot geld van de centrale bank. Maar nieuwe technologie kan worden gebruikt om de afwikkeling van financiële transacties efficiënter te maken. Het opent ook de mogelijkheid van een retail CBDC, die erg innovatief zou zijn omdat het toegankelijk zou zijn voor een breed publiek” zei Lagarde.

Retail CBDC’s

Volgens Lagarde zou een digitale euro een aanvulling zijn op, en geen vervanging van contant geld. Europa zal ervoor blijven zorgen dat burgers ten allen tijde toegang hebben tot contant geld, zei Lagarde. Daar voegde ze aan toe dat de twee gecombineerd financiële inclusie zouden ondersteunen en consumenten een keuze zouden bieden.

De tweede overweging voor de introductie van een digitale euro is risicobeoordeling, zei Lagarde. Als er voldoende bankdeposito’s worden omgezet in digitale euro’s, zal dit volgens haar de manier veranderen waarop de traditionele banksector geld aan de economie levert, en ook de manier waarop de ECB het monetaire beleid moet uitvoeren.

“We moeten ervoor zorgen dat een digitale euro, voor het geval deze wordt ingevoerd, zodanig wordt ontworpen dat deze risico’s met zich meebrengt”, zei Lagarde hierop.

Ten slotte zou een digitale euro moeten worden ontworpen om te voldoen aan de publieke vraag naar digitale betalingen, zonder particuliere betalingsoplossingen te beschadigen, voegde Lagarde eraan toe.

Europa heeft vooralsnog geen beslissing genomen over de invoering van een digitale euro. Maar volgens Lagarde zijn de bevindingen van de taskforce binnenkort bekend en zal de het team de voordelen, risico’s en operationele uitdagingen van een CBDC blijven onderzoeken.