Disclaimer: onderstaande tekst mag op geen enkele wijze worden opgevat als financieel advies en is uitsluitend informatief van aard.

Veel beginnende investeerders laten zich met hun investeringen in crypto leiden door influencers of bekenden, die menen dat een bepaalde cryptomunt een interessante belegging is. Hoe aanstekelijk hun enthousiasme ook mag zijn: het is allesbehalve verstandig om te handelen naar de overtuigingen van een ander. DYOR is de afkorting die in cryptojargon wordt gebruikt voor het doen van zelfstandig onderzoek alvorens over te gaan tot investeren. Naar welke informatie ga je op zoek en waar kan je terecht om je goed in te lezen?

Je kunt zo grondig te werk gaan als je zelf wilt bij het doen van onderzoek naar cryptomunten en tokens. Onderstaande checklist bestaat uit een aantal stappen die in ieder geval niet mogen worden overgeslagen in het DYOR proces. Soms zal de volgorde anders kunnen verlopen dan hieronder is aangegeven. Ook is voor bestaande cryptomunten meer informatie beschikbaar dan voor nog te lanceren, nieuwe projecten.

1. Bekijk marktactiviteit en handelsvolume

CoinGecko en CoinMarketCap zijn coin tracking websites waarop naast de koers en het marktkapitaal, veel informatie staat over cryptomunten. Aan het 24-uurshandelsvolume is af te lezen of de betreffende munt populair is. Een laag handelsvolume is geen goed teken, want zie maar weer eens af te komen van munten waar geen, of nauwelijks vraag naar is. Ook wordt op deze websites aangegeven waar munten worden verhandeld. Als grote en gerenommeerde cryptobeurzen een munt aanbieden geeft dat alvast wat vertrouwen. Sommige munten kunnen alleen op decentrale beurzen (DEXen) worden verhandeld. Dat brengt meer risico’s mee en betekent dat de munt voor velen niet gemakkelijk verkrijgbaar is.

2. Raadpleeg onafhankelijke bronnen over het project en het management

De homepage van de officiële website van een project vertelt in de regel niets dan goeds. Alvorens te lezen wat zijzelf graag willen promoten is het belangrijk om eerst zelf een idee te vormen van wat een project inhoudt. Bekijk daarom in eerste instantie de informatie die wordt gegeven op meer onafhankelijke bronnen zoals:

Ook feitelijke informatie, zoals wie er aan het roer van het project staat, is op bovenstaande websites te vinden. Op LinkedIn staan vaak profielen van deze personen. Hebben zij ervaring en succes op naam? Of is het team achter een project anoniem? Wees dan extra alert. 

3. Bekijk het financiële plaatje, de whitepaper en de tokenomics

Wat heel belangrijk is bij een cryptomunt, is de verspreiding van bezit. Als een groot aandeel van het totaal aantal tokens of munten in omloop in handen is van één of weinig partijen, is het risico op prijsmanipulatie groot. Daardoor bestaat de kans dat een munt tijdens een uptrend al op de markt wordt gedumpt voordat andere investeerders winst hebben kunnen maken.

Tokenomics vormen een aparte sectie in de whitepaper (‘blauwdruk’) van een project. Deze whitepaper is meestal te vinden op de officiële website. In de tokenomics staat belangrijke informatie over onder andere het totaal uit te geven munten, de termijnen waarin dat gebeurt, en op welke manier. Sommige tokens hebben een oneindige supply, met als gevolg dat inflatie op een bepaald moment zal optreden. Andere projecten maken bijvoorbeeld gebruik van een burning mechanisme waardoor de supply weer afneemt.
Een ander belangrijk aspect dat in de whitepaper zou moeten worden benoemd is marketing en promotie. Een gezond project maakt hiervoor voldoende budget vrij. 
Ook de aanwezigheid van een Roadmap wekt vertrouwen. Dit is een schematische weergave van de planning. Soms blijkt dat een roadmap in zijn geheel ontbreekt, of blijkt bij het bestuderen ervan dat de planningen niet kloppen of streefdata worden uitgesteld. Dat zijn rode vlaggen!

4. Bezoek (officiële) social media kanalen

De belangrijkste social media kanalen die worden gebruikt binnen crypto zijn Reddit, Twitter, Youtube, Discord en Telegram. 

Discord en Telegram
Op het officiële Discord en/of Telegramkanaal van een betrouwbaar project kunnen vragen worden gesteld aan beheerders en medebezoekers. De communities van gezonde projecten zijn actief en hebben baat bij het informeren van mogelijke investeerders. Het stellen van vragen zou op deze plekken nooit een probleem mogen zijn. Ga niet zelf zoeken naar deze kanalen maar gebruik officiële links die hierheen leiden, er zijn namelijk veel scamkanalen actief. Als officiële kanalen waar investeerders terecht kunnen met vragen ontbreken, is dat op zijn minst dubieus.

Reddit en Twitter
Als zich problemen voordoen of onduidelijkheid bestaat over een project, worden deze vaak op Reddit gepost en besproken. Het is handig om daar op te zoeken of er actuele zaken zijn die niet lekker lopen. Reddit en Twitter geven een beeld van de gemoedstoestand van vroegere investeerders en je komt soms interessante vragen van anderen tegen, die eveneens met DYOR bezig zijn.

Youtube en Twitter Spaces
Interviews en Ask-Me-Anything’s (AMA) met de oprichter of CEO van een project kunnen erg verhelderend zijn. Het hoger management krijgt vaak kritische vragen en neemt hier meestal de tijd om bijvoorbeeld beslissingen toe te lichten of misverstanden uit de weg te ruimen. Dit is vaak waardevolle informatie uit de eerste hand.

5. Zoek naar actuele berichtgeving op blog- en nieuwssites

Over veelbelovende en goed presterende cryptoprojecten wordt graag geschreven in de media. Cryptonieuws van hoge kwaliteit is te vinden op bijvoorbeeld Cointelegraph, CoinDesk en Decrypt. Veel van deze nieuwsberichten sijpelen door naar Nederlandstalige crypto nieuwsapps en websites zoals Bitcoin Magazine en AllesOverCrypto. Ook onderhouden veel cryptoprojecten blogs. Deze staan op de website of worden gepubliceerd op bijvoorbeeld Medium.com. In blogs wordt vaak wat dieper ingegaan op de behaalde resultaten en toekomstplannen van een project.

6. Vergelijk bevindingen en filter de bronnen

Als er nog puzzelstukjes missen, ga dan op zoek bij andere bronnen. Sommige bronnen zijn soms niet geheel up-to-date maar geven wel waardevolle informatie. Vergelijk en dubbelcheck informatie van alle bronnen tot de puzzel compleet is. Het is natuurlijk niet verboden om op youtube rond te neuzen en te zien wat het sentiment rondom het project is. Hou er wel rekening mee dat het daar barst van de analisten van ondermaats niveau, zeker wat technische analyse betreft.

Het zal niet meteen gemakkelijk zijn om de juiste bronnen te vinden en om de gevonden informatie te interpreteren. Maar het loont om tijd te steken in onderzoek: kennis leidt tot vragen en vragen leiden tot kennis. Kennis behoedt je voor het verliezen van geld door het in kansloze projecten te steken. En: DYOR is je beste kans om wél een keer te investeren in dat project dat vijftig keer over de kop gaat! 


Disclaimer: bovenstaande tekst mag op geen enkele wijze worden opgevat als financieel advies en is uitsluitend informatief van aard.