In de afgelopen 10 jaar hebben we een gigantische opmars gezien van blockchain, Bitcoin en andere cryptocurrencies. Niet alleen kregen deze termen meer bekendheid, deze onderwerpen hebben ervoor gezorgd dat het financiële stelstel werd verstoord, overheden complete wetten hebben moeten ontwikkelen en ervoor gezorgd dat er een aantal mensen veel geld hebben verdiend. Dit klinkt als een hele hoop, in realiteit is dit pas het begin.

Naast dat er veel enthousiasme te bespeuren was in de afgelopen jaren hebben we tegelijkertijd veel gemengde reacties gehoord.

Een aantal miljardairs, zoals bijvoorbeeld Warren Buffet, staan te boek als crypto-critici. Aan de andere kant zijn er ook een hoop supporters opgestaan. Tim draper is bijvoorbeeld een van deze supporters

In dit artikel nemen we een kijkje naar een aantal van de rijksten der aarde en hun positie tegenover cryptocurrency en blockchain.

Warren Buffet

Warren Buffer staat te boek als een oude criticus van Bitcoin en cryptocurrencies in het algemeen. In 2018 noemde Buffet Bitcoin nog een ‘mirage’ dat gelijkstaat aan ‘rat poison squared’. Met andere woorden, rattengif in het kwadraat. Recent heeft Warren Buffet om tafel gezeten met Justin Sun, de CEO van Tron. Sun schetst het beeld dat Buffet zeer open staat voor nieuwe technologiën. Buffet accepteerde wat Tron (TRX) van Sun maar benadrukte daarna dat hij geen crypto in bezit heeft en dit niet zal bezitten omdat het volgens hem een totale nulwaarde heeft.

Jeff Bezos

Jeff Bezos, de oprichter van Amazon.com, is regelmatig ‘s werelds rijkste man. Echter wisselen Bezos en Bill Gates elkaar regelmatig af van de eerste positie. Op het moment van schrijven staat Bezos aan kop met een vermogen van $ 130 miljard volgens de Forbes-lijst van 2019. De oprichter van Amazon, werd in het verleden al talloze keren in verband gebracht met investeringen in Bitcoin. Geen van de geruchten is tot dusver echter bevestigd en Amazon heeft geen plannen bekend gemaakt om Bitcoin of een andere crypto op zijn platform te accepteren. De enige blockchain-positieve ontwikkeling geassocieerd met Jeff Bezos is Amazon’s cloud computing arm 2018-partnerschap met een blockchain-startup genaamd Kaleido.

Bill Gates

Bill Gates wisselt regelmatig van positie van ‘rijkste man ter wereld’ met Bezos, maar met een vermogen van meer dan $100 miljard dollar hoeft Bill Gates zich voorlopig geen zorgen te maken over een lege bankpas. In 2014 liet Gates zich meerdere keren positief uit over Bitcoin en vond het een goed alternatief. Echter heeft Gates zich sindsdien stil gehouden over Bitcoins en cryptocurrencies en opgemerkt dat de anonimiteit een probleem vormt en niet goed is voor de transacties. Bovendien zei Gates tijdens een interview met CNBC in 2018 dat Bitcoin en ICO’s volledig speculatief zouden zijn. Zoals de meeste critici voegde hij echter toe dat blockchain, de onderliggende technologie achter de meeste cryptocurrencies, zijn verdiensten heeft.

Mark Zuckerberg

Na het debacle van Facebook met de lancering van de zelfontwikkelde stable coin-cryptocurrency genaamd Libra hebben veel mensen hun bezorgdheid geuit dat als alle gebruikers van Facebook Libra als valuta gebruiken de meeste fiat-valuta’s ter wereld in gevaar zouden komen.

Vooralsnog is het onduidelijk of Libra ooit het licht zal zien en of het een geaccepteerd betaalmiddel zal worden. Naast Libra staat Zuckerberg zeer positief tegenover blockchain-technologie en zegt dat het Facebook in de toekomst kan helpen verbeteren.