Eén van de bekendste aspecten van blockchain zijn de cryptocurrencies, maar de blockchain technologie heeft veel meer potentieel. Hieronder hebben wij een aantal toepassingen waarvoor de blockchain nu al wordt gebruikt op een rijtje gezet.

In onze huidige maatschappij wordt vrijwel alles gecentraliseerd. Ons geld wordt beheerd door centrale banken, de post wordt verwerkt via sorteercentra en het internet werkt via centrale servers.
De blockchain technologie is een nieuwe stroming die het uitwisselen van data volledig kan decentraliseren met de nadruk op privacy en veiligheid.
Dankzij blockchain technologie worden gegevens niet uitgewisseld via een centrale server, maar via een decentraal netwerk van (miljoenen) computers. In dit netwerk staat niemand boven een ander. Elke computer draagt bij aan de controle van gemaakte uitwisselingen. Dit zorgt ervoor dat dit systeem betrouwbaar is en dus geschikt voor het uitwisselen van cryptovaluta, maar ook voor tal van andere toepassingen.

Bankieren

De blockchain werd oorspronkelijk gecreëerd om transacties met Bitcoin mogelijk te maken zonder derde partijen zoals banken. Dit betekent echter nog niet dat de financiële sector geen baat heeft bij de blockchain technologie. Banken zien alsmaar meer mogelijkheden om ook een graantje mee te pikken van deze technologie.
De blockchain gaat banken nog niet meteen vervangen, maar banken zien wel potentieel om te moderniseren door gebruik te maken van de blockchain technologie. IBM lanceerde bijvoorbeeld al een blockchain netwerk om internationale betalingen sneller en voordeliger te maken en ook Western Union en Santander werken samen met Ripple om de kosten van internationale transacties efficiënter te maken. 

Volgens onderzoek kan het gebruik van de blockchain technologie banken jaarlijks tot 20 miljard dollar besparen in tussenpersoon kosten.

Vastgoed

Als je vandaag een huis koopt, moet je langs de notaris om een eigendomsakte te laten opstellen. De notaris zorgt ervoor dat er geen fouten kunnen gemaakt worden en dat alles zwart op wit staat. Het nadeel is dat een notaris veel geld kost en dat je er niet omheen kan, een huis kopen moet met een notaris. 

Een blockchain kan echter ook notariële gegevens bijhouden. De gegevens die in de blockchain staan, kunnen niet gewijzigd worden en zijn dus ook 100% veilig, op het moment dat de gegevens worden vastgelegd in de blockchain zal dit voor altijd zichtbaar zijn. In Zweden werkt het bedrijf ChromaWay al samen met de overheid en diverse banken om de verkoop van huizen te digitaliseren via blockchain technologie. 

Berichten versturen

Berichten versturen via blockchain technologie betekent dat er geen privacy problemen en vormen van censuur meer mogelijk zijn omdat er geen centrale autoriteit het netwerk beheert.
Voor de meeste westerlingen is dit niet iets waar we veel mee te maken hebben, maar denk eens aan landen zoals China. Whatsapp is geblokkeerd door de Chinese overheid en het is dus niet zomaar mogelijk voor iedereen om berichten te versturen via Whatsapp. Naast Whatsapp worden er ook veel andere (westerse) applicaties geblokkeerd door de Chinese overheid. Een alternatief hiervoor kan de blockchain technologie zijn. Hiermee wordt de macht bij de overheden en centrale partijen vandaan gehaald en zal het voor iedereen met internet toegankelijk zijn.

In de praktijk zijn er al een aantal dApps (decentrale applicaties) gericht op het versturen van berichten.

Momenteel is er bijvoorbeeld Eth-tweet, een kopie van Twitter die draait op het Ethereum netwerk. Tweets worden via de app versleuteld in het Ethereum-netwerk en zijn leesbaar voor iedereen die toegang heeft tot het netwerk. 

Telegram, een berichten-app die wereldwijd gebruikt wordt en onder veel crypto-fanaten bekend is, gaat zijn eigen blockchain platform TON lanceren. Via TON kunnen gebruikers betalingen verwerken, bestanden opslaan en ongecensureerd internetten. 

Wat brengt de toekomst 

De laatste jaren zien we dat er steeds meer wordt gedaan met de blockchain technologie. Grote bedrijven beginnen ermee te experimenteren en het is niet meer alleen voor een groepje crypto fanaten. Denk bijvoorbeeld aan Spotify, de populaire streamingdienst heeft recent aangekondigd te gaan werken met blockchain-technologie om copyright te beheren.
Amazon Web Services, de internetafdeling van Amazon, heeft recent het AWS blockchain template platform gelanceerd op bedrijven op weg te helpen met de blockchain technologie. 

Naar alle waarschijnlijkheid zal het aantal toepassingen alleen maar toenemen in de toekomst.