Disclaimer: Er gaan berichten rond dat de central bank digital currency (CBDC) van China al gelanceerd zou zijn. Deze wordt tevens “te koop” aangeboden. Het gaat hier hoogstwaarschijnlijk om een scam.

Eind juni bereikte de totale transactiewaarde van de digitale Yuan 34,5 miljard Yuan, dat is omgerekend zo’n $5 miljard dollar. 

De People’s Bank of China (PBOC) heeft aangekondigd dat de digitale variant van China’s eigen Yuan goed is voor $5 miljard aan transacties tot nu toe. De PBOC kondigde ook aan dat de digitale Yuan op termijn compatibel zal zijn met slimme contracten.

Het bedrag van $5 miljard dollar werd bereikt na een transactie aantal van 70,75 miljoen, verdeeld over bijna 21 miljoen verschillende (persoonlijke) wallets en 3,5 miljoen zakelijke wallets. Digitale yuan-wallets worden ingedeeld op basis van de hoeveelheid persoonlijke informatie die wordt verstrekt, aldus de centrale bank. Je ruilt dus als het ware je persoonsgegevens in voor een ander gebruikersniveau. Het gebruikersniveau bepaalt vervolgens het saldo en opnamelimiet van de gebruiker. Gebruikers kunnen de “minst bevoorrechte” wallets openen zonder persoonlijke informatie te verstrekken, en deze later upgraden om functies te ontgrendelen. Dit is enigszins vergelijkbaar met de KYC-niveaus bij reguliere exchanges.

De eerste proeven voor de digitale yuan begonnen iets meer dan een jaar geleden en waren aanvankelijk beperkt tot vier steden – Chengdu, Shenzhen, Suzhou en Xiong’an – en waren alleen toegankelijk voor specifieke testpersonen. Hierna werd het voor het grote publiek mogelijk om gebruik te maken van de digitale Yuan middels een loterij in de vier steden. Vervolgens werd het systeem uitgebreid naar meer steden, waaronder de wereldsteden Shanghai en Peking. Hoewel de digitale valuta inmiddels door miljoenen Chinezen wordt getest is er volgens de Chinese centrale bank nog geen datum geprikt voor het officieel uitbrengen van de digitale munt. Volgens Nikkei wordt de proef volgend jaar uitgebreid bij de Olympische Winterspelen in Peking en zal de digitale yuan op z’n vroegst later in het jaar beschikbaar worden voor het grote publiek.