Volgens een directeur van de Europese Centrale Bank (ECB) zal een toekomstige digitale variant van de euro de eurozone kunnen behoeden voor een digitale valuta uitgegeven door een buitenlandse emittent.

In een bericht dat vrijdag werd gedeeld door de ECB zei Fabio Panetta, voorheen hoofd van de Italiaanse centrale bank, dat doel van een central bank digital currency (CBDC) zou zijn om “het algemeen belang dat de euro aan de burgers biedt te behouden”.

Maar behalve dat zou een digitale euro variant er ook voor kunnen zorgen dat buitenlandse overheden of fondsen, of dat nu centrale banken of particuliere bedrijven zijn, niet te integraal worden voor de stabiliteit van de eurozone – iets dat zelfs de monetaire soevereiniteit van de ECB zou kunnen bedreigen.

Het bericht komt gelijktijdig met een 54 pagina tellend rapport van de ECB over een digitale euro. In het rapport is te lezen wat de voorgestelde digitale euro inhoudt. Het rapport stelt dat een digitale euro een ‘risicovrije’ vorm van geld zou bieden, in tegenstelling tot reguliere cryptocurrencies en stablecoins als bitcoin en tether. 

Daarbij zou het volgens het rapport ook een gemakkelijkere toegang bieden tot een betaalmethode waardoor de financiële inclusie wordt verbeterd.

Het rapport gaat ook in op het thema van de bescherming van de monetaire soevereiniteit van de eurozone: een digitale euro zou de “strategische autonomie” van het continent kunnen garanderen en de internationale positie van de euro als reservemunteenheid versterken.

Vorige maand sprak ECB-president Christine Lagarde nog haar zorgen uit over het achterop raken in de ontwikkeling van een CBDC ten opzichte van andere landen zoals China.