Een digitale variant van de euro is iets waar we het afgelopen jaar steeds meer over horen. Nadat China eerder al een eigen digitale variant van de Yuan lanceerde en de Verenigde Staten aankondigde bezig te zijn met een digitale variant van de US Dollar spreekt nu ook het hoofd van de Ierse Centrale Bank zich uit over een digitale Euro. Het hoofd van de belangrijkste monetaire autoriteit van Ierland zei dat hoewel de eurozone nog moet beslissen over een digitale valuta van de centrale bank, de ontwikkeling “zeer waarschijnlijk” zal plaatsvinden.

“Naar mijn mening is het niet de vraag of, maar eerder hoe en wanneer”, schreef de gouverneur donderdag in een bankblog.

De invoering van een digitale euro zou een “fundamentele verschuiving” in de financiële architectuur van de eurozone betekenen, merkte hij op. Over cryptocurrencies in het algemeen was de gouverneur minder enthousiast. Volgens hem zouden cryptocurrencies vergezeld worden van een “onbehulpzame en misleidende beschrijving”, omdat ze buiten de definities van valuta vallen.

Sommige crypto’s zouden volgens hem geen anker hebben om stabiliteit te bieden, maar “aan de andere kant, op basis van het bewijsmateriaal verzamelen sommige mensen ze graag, net zoals sommigen graag andere dingen verzamelen (zoals postzegels bijvoorbeeld). kan winstgevend zijn, maar het kan ook verliesgevend zijn.”

Makhlouf mikte ook op stablecoins en zei dat de gekoppelde crypto’s slechts “zo goed waren als het bestuur achter de belofte van de steun”.

Ondanks een negatieve houding tegenover cryptocurrencies is de gouverneur dus toch van mening dat we een digitale variant van de Euro gaan krijgen, in de vorm van… een cryptocurrency.