Het is onwaarschijnlijk dat contant geld snel zal verdwijnen, ondanks het afnemende gebruik als betaalmethode en de sterke toename van digitale valuta, zegt Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland.
Deutsche Bank, een Duitse multinationale investeringsbank die eerder voorspelde dat cryptocurrencies fiat-valuta tegen 2030 zullen vervangen, beweert nu dat contant geld “lang zal bestaan” als een geprefereerde betaalmethode.
Deutsche Bank publiceert drie rapporten over de toekomst van betalingen
De bank heeft een voorlopige toekomst voor contant geld voorspeld in een van haar recente ‘The Future of Payments’-rapporten uitgevoerd door Deutsche Bank’s onderzoekstak Deutsche Bank Research. Met de titel ‘Cash: the Dinosaur Will Survive … For Now‘, werd het rapport uitgegeven op 21 januari en vormt het het eerste deel van een reeks rapporten over de toekomst van betalingen. Het tweede deel, “Moving to Digital Wallets and the Extinction of Plastic Cards “, werd gepubliceerd op 23 januari, terwijl het derde en laatste deel van de serie, “Digital Currencies: the Ultimate Hard Power Tool“, op 27 januari werd uitgegeven.
Ondanks het vertrouwen dat contant geld in de nabije toekomst een belangrijke betaalmethode blijft, erkent Deutsche Bank een groeiende rol voor de voortdurende revolutie in digitale betalingen. De bank schreef in haar rapport het volgende (vertaald vanuit het Engels naar Nederlands):
“In dit rapport stellen we dat contant geld waarschijnlijk niet snel zal verdwijnen. De afgelopen tien jaar is er echter een echte digitale betalingsrevolutie gaande. Cash verliest terrein als betaalmiddel. Verschillende landen hebben onlangs grote biljetten ter waarde van $100 of meer verwijderd en beleid geïmplementeerd om traditionele betaalmethoden te vervangen door digitale oplossingen. Te midden van deze veranderingen vormen niet-soevereine cryptocurrencies een bedreiging voor de politieke en financiële stabiliteit. “
Meer dan de helft van de mensen in ontwikkelde landen denkt dat contant geld altijd beschikbaar zal zijn.
Als onderdeel van het op contanten gerichte rapport heeft Deutsche Bank Research een onderzoek uitgevoerd dat aangeeft dat een derde van de mensen in ontwikkelde landen contant geld als hun favoriet beschouwt, terwijl meer dan 50% zeker is dat contant geld altijd in de buurt zal zijn. Bovendien ontdekte de bank dat Duitsers de hoogste gemiddelde rentevoet hebben onder geavanceerde economieën. Volgens Deutsche Bank is Duitsland van plan de komende zes maanden nog meer geld te gebruiken.
De twee meest bevolkte landen ter wereld moedigen een groter gebruik van digitale valuta aan
Deutsche Bank schetste verder dat de toekomst van contant geld sterk zal afhangen van verdere ontwikkelingen in China en India, de twee meest bevolkte landen ter wereld. Meer specifiek benadrukte de bank dat beide landen een groter gebruik van digitale valuta en blockchain hebben aangemoedigd. Zo riep de Chinese president het land op om de goedkeuring van blockchain eind 2019 te versnellen, terwijl de Indiase effectenregelgever onlangs op 23 januari aandrong op onderzoek naar het best mogelijke gebruik van blockchain op effectenmarkten.
Aangezien China naar verluidt vooruitgang heeft geboekt met zijn door de overheid gesteunde digitale valuta, waarschuwde Deutsche Bank dat de invoering van een dergelijke valuta een ernstige bedreiging voor de Amerikaanse dollar vormt:
“China werkt aan een digitale valuta ondersteund door zijn centrale bank die kan worden gebruikt als een soft- of hard-power tool. Sterker nog, als bedrijven die zaken doen in China worden gedwongen om een digitale yuan aan te nemen, zal dit zeker het primaat van de dollar op de wereldwijde financiële markt aantasten. “
Wat betreft de groeiende trend van de crypto- en blockchain-industrie, heeft Deutsche Bank ook actief gewerkt aan de ontwikkelingen op dit gebied. In september 2019 is Deutsche Bank toegetreden tot het blockchain-netwerk van JPMorgan, het Interbank Information Network, om de kosten van het verwerken van moeilijke betalingen te verlagen en betere klantenservices te bieden.