Als afsluiter van onze DeFi week hebben we Reserve Rights, een project wat recent is toegevoegd aan ons platform. De token die wij aanbieden is de Reserve Rights Token (RSR), welke als ondersteuning van de Reserve Rights Token (RSV) stable coin dient.

Wat is Reserve Rights Procol?

Reserve Rights heeft als doel om een wereldwijde ‘store of value’ te creëren. Op hun website staat dat hun idee van geld is dat het voor iedereen veilig en beschikbaar moet zijn. 

Zo hebben miljarden mensen momenteel geen veilige plek om hun geld op te slaan, en banken in sommige landen kunnen niet worden vertrouwd. In een aantal landen is het zelfs zo dat regeringen hun eigen munteenheden om zeep helpen om hun schulden mee af te betalen waar de burgers de dupe van zijn. Zo is te zien in de afbeelding hieronder wat het jaarlijkse inflatie percentage is in bepaalde landen. Hier zou Reserve Rights een oplossing bieden.

Volgens Reserve Rights is dit op te lossen door middel van een digitale valuta en vereist het wrijvingsarme, grensoverschrijdende transacties, die moeilijk te doen zijn met onze bestaande financiële systemen.

Het Reserve-Rights project heeft als doel deze problemen op te lossen middels een stabiele, gedecentraliseerde valuta die niet door een overheid kan worden misbruikt, omdat deze wereldwijd buiten iemands controle wordt verspreid en dus bijna onmogelijk te sluiten is.  Het doel van het Reserve protocol is om de meest toegankelijke, economisch sterkste en meest robuuste cryptovaluta te worden en na verloop van tijd een groot deel van de wereld te overtuigen om er andere valuta door te vervangen. Aan ambitie geen gebrek. Om dit te bewerkstelligen zijn er twee eigen verschillende tokens in het protocol: 

Het Reserve Token (RSV) – een stablecoin die kan worden vastgehouden en uitgegeven op de manier waarop we Amerikaanse dollars en ander stabiel fiatgeld gebruiken.

Het Reserve Rights-token (RSR) – een cryptocurrency die wordt gebruikt om de stabiliteit van het Reserve-token te vergemakkelijken.

Ook wordt er gebruik gemaakt van collateral tokens: Dit zijn andere activa vormen die door het smart reservecontract worden aangehouden om de waarde van het reservetoken te ondersteunen. Dit is vergelijkbaar met toen de Amerikaanse overheid de Amerikaanse dollar met goud ondersteunde. Het Reserve protocol is zo ontworpen dat het collateral tokens bewaard met een waarde van ten minste 100% van de waarde van alle reservetokens. Veel van de onderpand-tokens zijn tokenized real-world assets zoals tokenized obligaties, eigendommen en grondstoffen. De portefeuille zal relatief eenvoudig beginnen en in de loop van de tijd diversifiëren naarmate er meer activaklassen worden tokenized.

Waarvoor dient de Reserve Rights Token?

Zodra de vraag naar het Reserve-token daalt (de stablecoin variant dus), is het een logisch gevolg dat de prijs op de beurs zal dalen. Omdat dit een stablecoin omvat is dat natuurlijk geen optie. Om de prijs stabiel te houden gebeurt het volgende:

Stel dat de terugkoopprijs van RSV $1,00 is. Als de prijs van RSV op de open markt $0,98 is, worden arbitrageurs gestimuleerd om de tokens op te kopen en in te wisselen met het slimme reservecontract voor $1,00 aan collateral tokens, zoals RSR of collateral tokens. Ze blijven kopen op open markten totdat er niets meer te verdienen is, en dat is wanneer de marktprijs overeenkomt met de prijs van $ 1,00.

Dit mechanisme werkt omgekeerd ook zodra de vraag toeneemt. Als de prijs van RSV op de open markt $1,02 is, worden arbitrageurs gestimuleerd om nieuw geminte RSV te kopen voor $1,00 aan onderpand of RSR, en onmiddellijk te verkopen op de open markt. Ze zullen blijven verkopen op de open markt totdat er ook hier geen geld meer te verdienen is, en dat is dus wanneer de marktprijs overeenkomt met de aankoopprijs van $1,00.

Hoe het Reserve Protocol wordt geactiveerd

Het Reserve Protocol bevat de collateral token die het Reserve Token (RSV) ondersteunen. Wanneer er nieuw geminte RSV op de beurs worden verkocht, worden de activa die door marktpartijen worden gebruikt om de nieuwe reserves te kopen, als onderpand aangehouden. Dit proces houdt de reserve onderpand op een verhouding van 1:1, ook als het aanbod toeneemt.

Soms kan het Reserve Protocol mikken op een verhouding van meer dan 1:1. Wanneer dit gebeurt, is er voor het opschalen van het aanbod van Reserve Tokens extra kapitaal nodig om de beoogde ratio te behouden. Om dit te bereiken munt het Reserve Protocol en verkoopt het RSR tokens in ruil voor extra collateral tokens.

Wat er gebeurt als de collateral tokens in waarde dalen

Collateral tokens zijn enigszins volatiel. Hoewel we mogelijk een portefeuille kunnen selecteren met een minimaal neerwaarts risico, is de realiteit dat de waarde van de de collateral tokens kan dalen. In het geval dit gebeurt, verkoopt het Reserve Protocol nieuw gemunte RST-tokens voor extra collateral tokens en voegt deze toe aan de back-up opslag.

Prijshistorie RSR Token

De RSR token is dus gebonden aan een grootschalig project en niet een puur op zichzelf staande token. Ondanks dat heeft het wel een eigen koers, die een flinke stijging heeft doorgemaakt in de afgelopen maanden. De totale ROI van de RSR-token bedraagt op het moment van schrijven 456%, wat relatief hoog is vergeleken met andere coins. De market cap bedraagt momenteel $137.888.325 USD wat goed is voor positie #84 op basis van de marktkapitalisatie van de munt. Momenteel zijn er 6.849.999.000 RSR in omloop van de in totaal beschikbare 100.000.000.000 RSR. 

Ter Afsluiting

Reserve Rights biedt een mooi project en heeft de ambitie om een daadwerkelijk probleem aan te pakken. Het protocol heeft bewezen dat het werkt en heeft een mooi toekomstperspectief. De tijd zal moeten uitwijzen hoe ver ze komen met hun ambitieuze project.